Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. juni 2002 kl 21.00 Niern: Begjærets dunkle mål

Erotisk katt- og mus-lek

Mathieu (Fernando Rey) forelsker seg lidenskapelig i sin unge hushjelp Conchita.
Mathieu (Fernando Rey) forelsker seg lidenskapelig i sin unge hushjelp Conchita.
Mathieu er en rik, middelaldrende mann som forelsker seg lidenskapelig i sin unge hushjelp. Etter hvert blir han så besatt av tanken på å erobre henne at han er villig til å satse hele sin formue. Hun lurer, ydmyker og avviser ham gang på gang, mens han blir mer og mer seksuelt frustrert.

"Begjærets dunkle mål" er basert på Pierre Louys roman "La femme et le pantin" fra 1898 - som direkte oversatt betyr kvinnen og sprellemannen. Historien fortelles i tilbakeblikk, og i detalj utbrettes hovedpersonen Mathieus (Fernando Rey) romantiske prøvelser. Mathieu er en fransk aristokrat som føler seg sterk tiltrukket av 19 år gamle Conchita. Dette er opptakten til et surrealistisk spill - en erotisk katt- og mus-lek. Mathieu prøver desperat å vinne Conchitas kjærlighet, mens hun på sin side bevisst spiller på hans erotiske lyster. Og begge kappes om å oppnå absolutt kontroll over den andre.

Mangetydig
Filmen er breddfull av underfundig humor, noe som karakteriserer mange av Buñuels filmer. I "Begjærets dunkle mål" er målet for satiren et dekadent samfunn i oppløsning, gjennomsyret av politisk uro og moralsk forfall. Filmen er absurd på mange plan - også når det gjelder rollebesetningen. Reys dialog er dubbet av den franske skuespilleren Michel Piccoli, men kvinnen med to ansikter, den vekslende iskalde og varmblodige Conchita, spilles av to forskjellige skuespillere, nemlig Carole Bouquet og Angela Molina. Og ikke nok med det - stemmen tilhører en tredje skuespiller.

For "Begjærets dunkle mål" ble regissøren Luis Buñuel Oscar-nominert i klassen beste utenlandske film i 1978.

Pierre Louys roman "La Femme et le Pantin" er filmatisert to ganger tidligere. Josef von Sternbergs "The Devil is a Woman" (1935) hadde Marlene Dietrich i rollen som Conchita. I Julien Duviviers "La Femme et le Pantin" (1959) ble fristerinnen spilt av ingen ringere enn Brigitte Bardot.

Fransk/spansk spillefilm fra 1978
Originaltittel: Cet obscur objet du désir
Basert på Pierre Louys roman "La Femme et le Pantin" fra 1898
Regi: Luis Buñuel
I rollene: Fernando Rey, Carole Bouquet og Angela Molina
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Mathieu (Fernando Rey) forelsker seg lidenskapelig i sin unge hushjelp Conchita.
2 . Mathieu (Fernando Rey) setter alt inn på å erobre Conchita som i filmen vekselvis spilles av Carole Bouquet og Angela Molina.
3. Mathieu (Fernando Rey) forteller sin historie til en gruppe togpassasjerer.