Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. juni 2002 kl 21.00 Niern: Lone Star

Den grimme fortid graves fram


Regissør og manusforfatter John Sayles' kritikerroste film "Lone Star" minner om en god roman i dybde og kompleksitet. Etterforskningen av et mord som skjedde for 40 år siden, danner rammen om handlingen, som pendler mellom fortid og nåtid og der flere personers livshistorier veves sammen.

Etter mange års fravær kommer Sam Deed (Chris Cooper) tilbake til hjembyen, den texanske grensebyen Frontera. Han er blitt utnevnt til byens nye sheriff, og da er det ikke til å unngå at han blir sammenlignet med sin far, den nå avdøde legendariske sheriffen Buddy Deeds. Han huskes som mannen som klarte å skape fred mellom de ulike etniske befolkningsgruppene. Men det er én hendelse som mer enn noe annet har bidratt til heltestatusen. Fremdeles går det historier om den kvelden for 40 år siden da Buddy kjeppjagde Charlie Wade, Fronteras skyteglade og rasistiske sheriff, ut av byen.

Og så - på en øde, fraflyttet gård finner to unge soldater en hodeskalle. Det halvveis begravde skjelettet blir identifisert som levningene etter Wade, og river opp igjen gamle rasemessige og følelsesmessige sår. Samtidig gir det støtet til en etterforskning som reiser smertefulle personlige og profesjonelle spørsmål for sheriff Sam Deeds. I tillegg bringer etterforskningen skremmende opplysninger om den søvnige grensebyen fram i dagen.

Kulturmotsetninger
Samtidig kommer en annen av byens sønner som også har vært lenge borte, tilbake til Frontera. Oberst Delmore Payne (Joe Morton) blir byens første svarte sjef for den lokale militærbasen. Han konfronterer sin far som han ikke har sett på 20 år.

Pilar (Elisabeth Peña), en meksikansk lærerinne som kjemper for å holde sine tenåringsbarn borte fra kriminalitet, var ungdomskjæreste med Sam. Men forholdet ble sterkt motarbeidet både av hans far og hennes mor.

Dette er de tre hovedpersonene i filmen hvis livshistorier berører hverandre mot et bakteppe av sterke kulturmotsetninger i den texanske småbyen på grensen til Mexico.

Kritikerros
Filmen som hadde norsk kinopremiere i 1997, ble særdeles godt mottatt av kritikerne.

"Lone Star" er som en ekte sørstatsblues, intens, medrivende og med en dirrende, sår undertone. Et drama fra det dampende Texas, der forskjellige kulturer veksler mellom praktisk harmoni og fullstendig kollisjonskurs." (VG)

"Det er et usedvanlig bredt og saftig stykke amerikansk film John Sayles, som også har skrevet manus og klippet, leverer fra seg. Dette er levende mennesker som trenger gjennom lerretet i en helt uvanlig grad i amerikansk film." (Arbeiderbladet)

"... vil trolig bli stående igjen som en av årets beste amerikansk filmer." (Klassekampen)

NRK2 søndag kl 20.55
Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Lone Star
Manus og regi: John Sayles
I rollene: Chris Cooper, Elisabeth Peña, Joe Morton, Ron Canada og Clifton James
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Sheriffen Sam Deeds (Chris Cooper) har alltid levd i skyggen av sin legendariske far, Buddy Deeds. Men funnet av et halvveis begravd skjelett, og den påfølgende etterforskning, gjør at Sam etter hvert må revurdere synet på sin egen far.

2. Oberst Delmore Payne (Joe Morton) blir byens første svarte sjef for den lokale militærbasen.

3. I filmen "Lone Star" får sheriffen Sam Deeds i oppdrag å finne ut hva som ligger bak funnet av et halvveis nedgravd skjelett. Det eneste sporet i den dårlig kamuflerte graven er en ring og en sheriffstjerne, 1957-modell.