Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. januar 2000 kl 22.00 Agenda: Emissæren

Agenda: Emissæren (ttv)

NRK1 onsdag 26. januar kl 22.00
Agenda: Emissæren

Emissæren - en utdøende rase?

\"Emissæren\" er en dokumentarfilm om en av de siste omreisende forkynnerne på Vestlandet, Einar Berstad. - Filmen handler om en epoke som snart er forbi, om en kultur som den yngre generasjonen kan observere og synes er merkelig, sier Liv Berit Helland Gilberg som har signert programmet.

- Utgangspunktet for filmen er et av mine mange barndomsminner fra øya Husevågøy i Sogn og Fjordane, der sommerens høydepunkt var basaren i skolehuset, forteller Liv Berit Helland Gilberg. - Der var det alltid en mann i lyseblå dress som snakket om Jesus før hovedgevinsten, en dukke med fine hjemmeheklede dukkeklær, skulle trekkes. Det er denne mannen, Einar Berstad, filmen følger. Han er emissær i Den Indre Sjømannsmisjon og reiser til små øyer og bygder i Sogn og Fjordane.

I et nedlagt skolehus i Hoddevik er det møte. Havet står rett inn i bygda. Vi er på Stadlandet, og det blåser. Emissæren kommer kjørende over fjellet. Veiene er smale og svingete. Før ble han heist i land med heisekran og gikk skodd med kalosjer over fjellet om natten. Nå kommer han i bil. I døren til skolehuset står en mann og venter. Han er lett rørt. Emissæren snakker om de siste dager til de ti tilhørerne. De er gamle og vakre, og glade for at emissæren ville komme tilbake enda en gang. Kanskje er det siste gangen han kommer? Emissæren er gammel - han også.

NRK1 onsdag kl 22.00

Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Liv Berit Helland Gilberg

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41