Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. februar 2003 kl 19.55 Hotell i særklasse

Gourmet-kveld hos Fawlty

Basil føler at han har kommet høyere opp på rangstigen i det siste, og bestemmer seg for å invitere kremen av Torquays sosietet til en skikkelig gourmet-kveld. Her skal det ikke spares på noe, og en ny kokk blir ansatt, Kurt, som er gresk - og ulykkelig forelsket i Manuel. Basil får det ikke lett, denne gangen heller.

Hva gjør man når man er ulykkelig forelsket? Kokken Kurt drikker seg i hvert fall full, noe som får fatale konsekvenser på kjøkkenet hvor gourmet-anden skal tilberedes etter alle kunstens regler. Gjestene kommer hvert øyeblikk – og kokken sitter gråtende på gulvet uten å ha tilberedt noe som helst.

Nå er gode råd dyre, og Basil ringer sin gode venn, André, en kollega i Torquay som heldigvis sier ja til å hjelpe Basil. Men først må han berolige gjestene i restauranten, som er helt uvitende om kaoset på kjøkkenet. Både Polly og Manuel gjør sitt beste, mens Basil er ute for å hente anden hos André. Idet Basil kommer triumferende med anden på et fat fra kjøkkenet, møter han Manuel i svingdøren, anden faller på gulvet og Basil tråkker på den…

En ny and må bestilles, fat byttes om og Basils blodtrykk stiger faretruende. Hva gjestene får å spise til slutt er i hvert fall ikke gourmet-and.

Klassisk scene
Denne episoden inneholder en klassisk scene, nemlig scenen hvor Basils bil, en mini, plutselig stopper. Basil roper og skriker og kaller bilen de verste ting, men ingenting nytter. Til slutt river han av en stor gren fra et tre og begynner å slå bilen. ”Ikke si at jeg ikke har advart deg”, sier Basil.

Om ”Hotell i særklasse”
”Fawlty Towers” er originaltittelen på komiklassikeren hvor John Cleese har hovedrollen som den maniske hotelleieren Basil Fawlty. Serien er en av BBCs største suksesser - i år 2000 ble den kåret til tidenes mest populære tv-serie blant 20 andre i Storbritannia.

Serien ble sist vist på NRK i 1991.

Britisk situasjonskomedie produsert av BBC i 1975
Originaltittel ”Fawlty Towers”
Regi Bob Spiers
Manus John Cleese og Connie Booth
I rollene John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth, Andrew Sachs, Ballard Berkeley, Gilly Flower, Renee Roberts og Steve Plytas
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83