Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. januar 2010 kl 19.45 Hagevandring med dronning Sonja

Et eventyr av en hage

Bli med dronning Sonja på en vakker hagevandring på Bygdø Kongsgård.(Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Bli med dronning Sonja på en vakker hagevandring på Bygdø Kongsgård.(Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
- Det er et eventyr å bo her, sier dronning Sonja etter to somre på Bygdø Kongsgård. Bli med dronningen på en hagevandring i den vakre parken.

Knapt noen hage i Norge har en så gammel historie som Bygdø Kongsgård. Den går tilbake til 1300-tallet, og har vært brukt både av klosterbrødre, middelalderkonger, danske stattholdere, svenske unionskonger og - siden 1905 - av vårt norske kongehus.

I dronning Mauds bilde
Både hus og hage er nå nesten ferdig restaurert, og dronningen tar oss med rundt i den vakre parken. Hagen, slik den framstår nå, er langt på vei anlagt slik dronning Maud i sin tid fikk den satt i stand for hundre år siden. Som datter av den engelske kong Edward VII vokste hun opp på Sandringham Slott hvor hun ervervet kunnskaper om hagestell. Hennes mektige far sørget for at hun fikk hjelp til å sette i stand den nokså forsømte hagen på Kongsgården. Han lånte ut sin engelske gartner Mr. Hubbart, som hvert år kom over til Norge og for å arbeide med hagen.

Forfalt under krigen
Dronning Mauds hageanlegg ble en inspirasjon for gartnere og hagefolk som fikk komme på omvisninger. Hagen forfalt under krigen, men alle deler er nå restaurert - med fjellhage, en såkalt "sunk garden" og ikke minst en usedvanlig imponerende kjøkkenhage. Kortreist mat er i tiden, og "En smak av Bygdø Kongsgård" står ofte på menyen ved lunsjer og middager på Slottet.

Produsert av NRK
Prosjektleder og intervjuer: Anne Torjusson Diesen
Medvirkende: dronning Sonja, landskapsarkitekt Ingeborg Mellgren Mathisen og kjøkkensjef Heidi Bjerkan
Pressekontakt: Mette K. Skjong , tlf: 23 04 20 33/90 18 38 38
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900