Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. januar 2010 kl 22.00 Saddams hus

Familiens brutalitet

Saddam Hussein har tatt makten i Irak, og til tross for at landet er på konkursens rand, feires seieren over Iran. Neste kamp på agendaen er å forsvare Kuwait, som bringer landet store verdier gjennom oljen. Foto: HBO
Saddam Hussein har tatt makten i Irak, og til tross for at landet er på konkursens rand, feires seieren over Iran. Neste kamp på agendaen er å forsvare Kuwait, som bringer landet store verdier gjennom oljen. Foto: HBO
Saddam Husseins sønn Uday fester på en nattklubb der han drikker for mye og fyrer av våpenet sitt inn i en folkemengde.

Året er 1988. Til tross for at Irak er på konkursens rand, feirer Bagdad seieren i krigen mot Iran. Saddams sønn Uday kaster seg inn i festen, som får et fatalt utfall. Svogeren Hussein, som nå har blitt Saddams rådgiver, betrakter Udays handlinger og blir svært bekymret.

Oljelykke og familiedrama
Kuwaits store oljelykke bringer velstand til Irak, men i Saddams hus slår fasaden sprekker. Saddam selv utvikler paranoide trekk og er overbevist om at en "insider" vil prøve å ødelegge for ham. Samtidig blir det kjent at han har tatt seg en kone nummer to, Samira, og hans første kone Sajida skjemmes over at tjenerne visste dette før hun selv ble informert.

Den forsmådde konen
Sajidas bror Adnan er løytnant for Saddam. Han advarer Saddam om at han verken tar Sajidas eller hærens behov på alvor. Saddam svarer at hæren nok skal bli sett til, men nevner ikke førstekonen.

Udays mørke side
Udays korte lunte tennes idet han konfronterer en av tjenerne, Kamel Hanna, som han finner beruset på en fest. Uday ender opp med å slå i hjel tjeneren foran et knippe skrekkslagne gjester. Dette feilgrepet gjør at Uday må svare for sine udåder foran en rasende Saddam.

Om serien
Han er en av de mest beryktede diktatorer fra vår tid. Hans påvirkning på Irak og nabolandene førte til to kriger mot USA. Til slutt ble Saddam Hussein fanget og henrettet for sine krigsforbrytelser.

Hvor kom Saddam Hussein fra? Hvordan kom han til makten? Hvem var familien og hans fortrolige som han både stolte på og bedro? Hvordan var egentlig tiden da han regjerte?

En fire timers miniserie forteller historien om hva som skjedde i kulissene i Saddams hus. Hans private verden avsløres, og vi får hele historien om diktatorens vekst og fall.

Amerikansk/Britisk miniserie fra 2008
Produsert av: BBC / HBO
Originaltittel: House of Saddam
I rollene: Yigal Naor (Saddam Hussein), Shohreh Aghdashloo (Sajida Hussein), Philip Arditti (Uday Hussein) og Mounir Margoum (Qusay Hussein).
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900