Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. mars 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 søndag 4. mars kl 20.30
Herskapelig (7:12)

Herregård med stil

Vi skal til Soknedal i Sør-Trøndelag hvor Toppen Bech tar oss med til Gammeltunet Hanshus. - Vakrere kongsgård finnes neppe i hele kongeriket, sier programlederen.

Gammeltunet Hanshus har vært i samme slekt fra langt tilbake i tid, helt fra tidlig på 1500-tallet. I pakt med landets historie har gode og dårlige tider gitt vekslende levekår for folket på gården. Krig og uår satte sine spor, men gården kom alltid på fote igjen, og livet fortsatte som før, generasjon etter generasjon.

Omfattende restaureringsarbeid
Tunet består av sju bygninger som er fredet og satt i stand for omvisning. Fire av dem for selskapelig samvær. Gården ble i 1998 tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.
Vertskap heter Astrid og Jonas Gill Haanshuus, og de har brukt de siste 30 årene på restaureringsarbeid av bygningene. Arkitekt Jonas Gill Haanshuus har de beste forutsetninger for å gjøre dette arbeidet. Han var nemlig fylkeskonservator i Sør-Trøndelag i 25 år.

- Sjelden har jeg vært så imponert, sier Toppen Bech. - Gammeltunet Hanshus representerer hva mange drømmer om, et perfekt holdt tun omgitt av gamle, tjærebredde tømmerhus. Her er stabbursklokke og antikviteter - samlet med god smak og sans for stil. Vertskapet fortjener en stor hyllest, sier Toppen Bech.

Eierne av Gammeltunet Hanshus har åpnet gården for alle som ønsker å oppleve miljøet og stemningen på et tradisjonelt gammelt gardsbruk. Her er det muligheter for overnatting, bespisning, selskaper, konferanser og omvisning.

Svidde av gården
Det sies i sagnene at kong Sverre under borgerkrigene mellom baglerne og birkebeinerne i ca. 1177 gjorde et tokt mot baglertilhengerne i Soknedal. Det var visst da kongen svidde av tre gårder, deriblant Hanshus. Og i 1719 var Armfeldts soldater på besøk. Men gården kom seg alltid på fote igjen.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 16.2.00

Egenproduksjon
Ved Toppen Bech
Pressekontakt Anne Bekkevold tlf 23 04 89 56 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder:
Gammeltunet Hanshus i Soknedal er vel verdt et besøk for den som liker en ekte kongsgård. (Foto: Gammeltunet Hanshus)

Toppen Bech ble mektig imponert over Gammeltunet Hanshus. - Vertskapet fortjener en stor hyllest for innsatsen med 30 års restaureringsarbeid, sier hun. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)