Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. februar 2013 kl 20.30 Tore på sporet

Leter etter slekt i Tyskland


67 år gamle Ruth Breen på Oppdal vokste opp som "krigsbarn". Mange år senere begynner Ruth å lete etter farens slekt i Tyskland, men finner ingen ting. Som en siste utvei skriver Ruth til Tore på sporet, og det var allerede i 1999.

Du er mitt siste håp, skrev Ruth, men opplevde at årene gikk uten at noe skjedde. Hennes ønske om å lete etter slekten til faren, den unge tyske soldaten Rudolf Bergmaier som ble skutt under krigen, ble liggende blant tusener av andre saker i Tore på sporets arkiv. Gang på gang skrev Ruth og lurte på om hennes sak ble vurdert. Til slutt tok Tore fram saken og begynte å søke, men uten noen særlige forhåpninger om å finne svar på den snart 70 år gamle gåten.

Men etter hvert som letingen skred fram, dukket det stadig opp nye ting som gjorde at saken ble mer og mer interessant.

Det finnes mange krigsbarn i Norge med tysk far og norsk mor. Antallet er ikke kjent, men det antydes et tosifret antall tusen. Mange av disse har fått lide på grunn av opphavet sitt i oppveksten, til tross for at ingen av dem var med på å velge far selv.

Mange av dem har skrevet brev til Tore på sporet og bedt om hjelp. - Saken om Ruth er representativ for mange av dem, sier programleder Tore Strømøy.

Om serien
Tore på sporet gikk på tv første gang våren 1996, og har vært en av NRKs største tv-suksesser. 17 år etter er Tore fortsatt på jakt etter forsvunnet slekt og familie.

NRK Tyholt
Programleder: Tore Strømøy
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747
TV- seere bes hendvende seg til Publikumsservice, 815 65 900