Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. juli 2006 kl 19.50 Herskapelig

På den ytterste nøgne ø...

Programleder Toppen Bech tar oss med til
Programleder Toppen Bech tar oss med til "den ytterste nøgne ø" (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
- Det spesielle med dette programmet er den totale herskapelighet. Det er flott med de syv bygningene i "rorbu-stil" helt ned i fjæra, men omgivelsene gir det en ekstra dimensjon, sier Toppen Bech.

- Pater Pollestad kaller hjemmet til Kjell-Stig Amdam og Vigdis Wåge for "overdådighetens ambassade". Da mener han ikke at det er prangende og storslått, men at dette er et sted der man virkelig evner å se det store i det små og la seg begeistre av det, fortsetter programlederen for Herskapelig.

Orkesterplass mot havet
Programmet setter denne gangen kursen for havet, mot frisk vind, høye bølger og dramatisk natur. Selje kommune ligger i havgapet, lengst nord i Sogn og Fjordane. For 1000 år siden blir stedet ettertrykkelig plantet på norgeskartet, for her drev båten til den kristne, irske kongsdatteren Sunniva i land, og her skjedde underet som senere skulle gjøre henne til den eneste norske kvinnelige helgen.

I syv bygninger, helt nede ved strandkanten og med fri utsikt mot klosterøya, bor ekteparet Kjell-Stig Amdam og Wigdis Wåge – et par som har forstått å skape sitt eget gode liv. Historien deres begynner med en sykkeltur og kjærlighet, og ender som en tilværelse med orkesterplass mot Storhavet.

St. Sunniva
- Det er jo innlysende at selveste "St. Sunniva-kunstneren" Kjell-Stig Amdam bosatte seg her i disse omgivelsene. Klosteret på Selje er et nasjonalt klenodium – og det er klart at historien der ute på øya må være utrolig inspirerende, sier Toppen.

Sagnet forteller at Sunniva hadde søkt tilflukt i en hule, og ba Gud om hjelp da de hedenske og brutale mennene til Håkon jarl var på vei for å drepe henne. Taket raste sammen og inngangen ble blokkert. Mange år senere var Norge kristnet, og det ble observert uforklarlige lys og en søt, god luft rundt hulen. I år 996 ble hulen undersøkt, og da fant de Sunnivas kropp, ren og uskadet. Rundt år 1100 ble klosteret bygget til ære for Sunniva. I dag står bare ruinene igjen.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt hakon.sverdrup@nrk.no, 23 04 98 41 (92 01 55 79)
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no