Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. juli 2000 kl 20.10 Planetene: Stjerne

Planetene: Stjerne (ttv)


NRK2 fredag 14. juli kl 20.10
Planetene (5:8): Stjerne

\"Kraftverket\" i vårt solsystem

Solen var en gud for våre forfedre. Millioner av år senere har romalderen gitt oss et nytt syn på vår lysende stjerne. Det femte programmet i BBC-serien om planetene avslører nye hemmeligheter om dette enorme \"kraftverket\" i vårt solsystem. Astronautene ombord i den amerikanske romstasjonen Skylab var vitne til Solens skremmende skjønnhet og kraft på nært hold.

Skylab ble skutt opp med en totrinns bærerakett 14. mai 1973 og ble brukt av tre besetninger for å utføre omlag 270 eksperimenter, blant annet innen rommedisin, solastronomi og jordressursovervåkning.
Skylab var med sine åtte teleskoper spesialkonstruert for studier av Solen. Romstasjonen tok i alt 183.000 bilder, og granskingen av solmaterialet gav en betydelig mengde nye viten om stjernen.

Aktiv i 4,6 milliarder år
Solen har vært aktiv i 4,6 milliarder år og utgjør omtrent 98 prosent av solsystemets totale masse. Solen består av 73 prosent hydrogen og 25 prosent helium og to prosent andre gasser. Kjernen har en temperatur på 15 millioner grader. Solen har energi til å holde det gående i fem milliarder år til, men vil til slutt svulme opp og bli så stor at den oppsluker Jorden, før den bryter sammen.
I programmet får vi se hvordan den amerikanske astronomen og den fremstående solforskeren, George Hale, oppdaget solflekkens magnetfelt. Hale påviste også sammenhengen mellom solaktivitet og geomagnetiske forstyrrelser.

Solvind
Den amerikanske fysikeren Eugene Parker introduserte begrepet solvind i 1958, og de første målingene av solvinden ble foretatt av de sovjetiske romsondene Lunik 2 og 3 i 1958.
Den tynne, varme gassen i den ytterste lysende delen av solatmosfæren strømmer kontinuerlig. Solvinden fortsetter langt utover i det interplanetiske rommet og har en hastighet på 200-700 km i sekundet. Hele solsystemet er innehyllet i denne uhyre tynne ekspanderende gass-skyen, heliosfæren. Solvinden skaper en dynamisk forbindelse mellom Solen og planetene. Dokumentaren viser hvordan planetene kjemper mot den drepende solvinden.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 20.12.99

Bilde
1.Kveldens utgave av planetene fokuserer på vår største stjerne - Solen, som har vært aktiv i 4,6 milliarder år.

2. Solflekker.

Dokumentarserie i åtte deler fra BBC
Norsk kommentar: Erik Tandberg
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123