Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. oktober 2007 kl 22.30 Bokprogrammet: Edinburgh Festival

Blant verdens fremste forfattere

Forfatteren Simon Sebag Montefiori og NRKs utsendte Hans Olav Brenner fra
Forfatteren Simon Sebag Montefiori og NRKs utsendte Hans Olav Brenner fra "Bokprogrammet" på Edinburgh International Festival. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Den årlige kulturfestivalen i Edinburgh er verdens største festival, med en million besøkende. "Bokprogrammet" tar oss på en litterær reise til Edinburgh, hvor Hans Olav Brenner møter noen av verdens fremste forfattere i dag.

Bokdelen av Edinburgh International Festival er bare en av fem elementer. Likevel kan festivalen i år skilte med 600 forfattere fra hele verden, og her kan alt skje. Kanskje møter man store forfatterstjerner i en vanlig kø, eller får øye på Lord Spencer, broren til Diana, i en provisorisk bokhandel. Eller får vite at Margaret Atwoods nye oppfinnelse – the LongPen – er realisert
ved hjelp av norske Tandberg.

Lesende mennesker
I en park midt i byen er det rigget til med små og store telt – fra mongolske jurter, til store installasjoner med plass til 2000 publikummere. Det finnes bokhandlere som selger mer bøker på tre uker her enn andre gjør på et år, og hvor du enn snur deg ser du lesende mennesker.

Her finnes nær sagt alle litterære genre representert. Bokprogrammet møtte bl a Margaret Atwood, Ali Smith, Marina Lewycka, Stephen Hall og Clive James. Sistnevnte er kjent i Norge som et råskinn av en programleder i en rekke britiske tv-show, men "Bokprogrammet" møtte en dypt seriøs Clive James som er redd for at samfunnet lider av akutt hukommelsestap.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no