Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. november 2005 kl 22.30 Migrapolis: Gammel, men ikke grå

Grønland flerkulturelle eldresenter

Grønland eldresenter er det eneste flerkulturelle i landet (Foto: Tone Georgsen)
Grønland eldresenter er det eneste flerkulturelle i landet (Foto: Tone Georgsen)
På Grønland flerkulturelle eldresenter i Oslo, det eneste i landet, må de gamle ha et åpent sinn. Programskaper Mette Nyseter var nysgjerrig på hvordan det gikk når eldre med ulik kulturell bakgrunn møttes. Nå har hun laget en dokumentar som følger både ansatte og gjester over et år.

- Det er spennende å utforske steder og miljøer som jeg ikke har særlig kjennskap til fra før. Mine egne besteforeldre døde for lenge siden, derfor omgås jeg eldre i svært liten grad, forteller hun.

Innvandrerne som kom til Norge på 70-tallet som spreke arbeidere, er nå begynt å bli gamle, og dermed dukker stadig nye utfordringer opp i Helse-Norge. Foreløpig er det bare i Oslo at det finnes et sted som er tilrettelagt for denne gruppen, og for mange norske eldre er det første gang de blir kjent med mennesker med minoritetsbakgrunn.

- Her på Grønland sitter norske og pakistanske eldre side om side, og jeg ville finne ut hva som foregikk i dette rommet. Sitter de bare der ved hvert sitt bord, og hvordan påvirker de hverandre? Programmet er en miljøskildring hvor vi får se gleder, sorger, humor og latter. Det var en del misforståelser som ble litt komiske, men på en god måte.

Etter hvert som Mette ble kjent med senteret, ble hun overrasket over at majoriteten av dem som oppholdt seg i stuen var norske enker og pakistanske menn. – Det var ikke bare det at de norske damene hadde vanskeligheter med å forstå en del sider ved mennene, det også vanskelig for karene å forklare.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Programansvarlig: Mette Nyseter
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78