Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. desember 2009 kl 20.45 Harry og Charles

Et nytt liv

Prins Carl (Jakob Cedergren) sammen med sin sønn Alexander (Viktor Andersen). (Foto: Ole Kaland, NRK)
Prins Carl (Jakob Cedergren) sammen med sin sønn Alexander (Viktor Andersen). (Foto: Ole Kaland, NRK)
I Stockholm sier kong Oscar II fra seg den norske tronen. Dette utløser jubel i Norge. Nå gjelder det bare å få prins Carl til å akseptere tronen. Til det trengs en sterk og karismatisk mann.

Kong Oscar IIs avgang fører til feiring på Theatercafeen, der statsminister Michelsen skåler i champagne sammen med Fridtjof Nansen og Fritz Wedel Jarlsberg. Nå gjelder det å få prins Carl til å bestemme seg, og Nansen får nok en gang i oppdrag å ta turen til København.

Denne gangen møtes de i Bredgate, hos Carl og Maud. Tilstede er også ekteparet Leech og naturligvis Tulle. Stemningen er uformell og lett og prinsesse Maud og Fridtjof Nansen finner nok en gang tonen. De ønsker hverandre på gjensyn i Norge.

Prins Carl har tatt rådet fra sin far alvorlig og sier til Nansen at han vil akseptere tronen hvis det avholdes en folkeavstemning. Han ønsker å ha hele det norske folket i ryggen, ikke bare Stortinget.

Nansen tar med seg svaret tilbake til Norge. Det avholdes valg, og i løpet av kort tid har flertallet i det norske folk, over 70 prosent, svart ja. Det er en stolt dansk kongefamilie som overværer telefonsamtalen mellom prins Carl og statsminister Michelsen, hvor Carl aksepterer tronen, og meddeler at han vil ta navnet Haakon, og at hans sønn skal skifte navn til Olav.

Nå gjelder det å pakke og ta farvel med alt kjent og kjært i Danmark. Seilbåten, tjenestefolkene i Bredgate og selvfølgelig resten av kongefamilien. Men først og fremst med de gode vennene, ekteparet Leech. I et siste selskap hjemme hos Stephen og Alice blir de enige om at de fire alltid skal holde sammen, og de skåler for en ny tid.

Carls beslutning har gitt forholdet mellom ham og Maud ny kjærlighet og energi, men fremdeles ligger en vanskelig avgjørelse mellom dem. Skal Tulle bli med til Norge? Maud sier hun selv vil velge sine hoffdamer, men Carl er sikker på at de begge to trenger Tulle. Kanskje er det Maud som trenger henne mest?

Endelig er de klare for avreisen til Norge. Nå gjenstår det bare å ta farvel med Carls foreldre, kronprins Frederik og kronprinsesse Louise. Ny respekt for Carl lyser av øynene til foreldrene, når han forteller dem om sitt valgspråk "Alt for Norge". Så gjenstår bare reisen med dampbåt til Norge. I salongen gleder den lille familien seg til å treffe det norske folk, og en stolt statsminister Michelsen henter dem ut på dekk i møtet med et tåketungt Kristiania.

Til et helt nytt liv som den norske kongefamilien.

Om serien
Dramaserien "Harry og Charles" er historien om det selvstendige Norges første kongepar. Året er 1905. Norge går ut av unionen med Sverige som et resultat av at kong Oscar II for tredje gang nekter å sanksjonere loven om et eget norsk konsulatvesen. Reaksjonen i Sverige blir voldsom, og det kommer trusler om maktbruk. Et intenst, men stille diplomati utføres i kulissene med statsminister Christian Michelsen som mesterlig regissør. Alt settes inn for å skaffe Norge et kongepar. Kong Oscar II og Bernadottene blir mesterlig utmanøvrert, og Michelsen og hans tilhengere sikter seg inn mot prins Carl av Danmark. Han er gift med britiske kong Edward VIIs datter, Maud. De har en sønn og dermed er arverekken allerede sikret.

Maud og Carl kaller hverandre "Harry" og "Charles". De lever et rolig og relativt udramatisk liv nær det danske hoff, med sin sønn Alexander (2 ½) og med hoffdamen, Tulle. Tulle er en ungdomsvenninne av Carl og de står hverandre meget nær. Så nær at Maud har et ambivalent forhold til sin egen hoffdame. Da utsendingen fra Norge, baron Fritz Wedel Jarlsberg, banker på døren, forandres livene til den vesle familien radikalt.

Dramaserien er en fiktiv historie om et personlig drama, satt innenfor historiske rammer.

Sterkt skuespillergalleri
I rollen som Maud/Harry møter vi Maria Bonnevie, prins Carl/Charles spilles av danske Jakob Cedergren. Han er kinoaktuell med den kritikerroste filmen "Fryktelig lykkelig", som han ble belønnet med den danske Bodilprisen for. På rollelisten finner vi også Laura Bro som spiller hoffdamen Tulle Carstensen. I Norge er hun mest kjent for rollen som Nelly i "Sommer". Videre møter vi Anders Berthelsen, kjent fra "Krøniken", i rollen som ambassadør Stephen Leech. Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg) og Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech) er også med i dramaserien.

Produsent for serien er Anne Birte Brunvold Tørstad som har hatt ansvaret for flere av de største dramasuksessene fra NRK: "Offhore", "Svarte penger - hvite løgner", "Deadline Torp" og "Kodenavn Hunter". Sjefsfotograf er Lars Vestergaard som blant annet har laget "Rejseholdet", "Nikolai og Julie" og "Ørnen". Marit Moum Aune har regi på dramaet, mens musikken er laget av Nils Petter Molvær.


NRK Drama 2009
Regi: Marit Moum Aune
Manus: Jonas Cornell
Produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
I rollene: Maria Bonnevie (Maud), Jakob Cedergren (prins Carl), Laura Bro (Tulle Carstensen), Anders Berthelsen (Stephen Leech), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg), Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Randolf Walderhaug (statsminister Christian Michelsen), Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no tlf 815 65 900