Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. oktober 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Ulv eller hund?


Det er frykten som skiller dem. En ulvevalp utvikler frykt mye tidligere enn en hund. Og uansett hva du gjør, så vil aldri en ulv kunne bli familiens kjæledyr. I serien om steinalderliv er det duket for fiskekonkurranse med beinkrok.

Ut i naturen har fått med seg en ekspert på ulveadferd for å se på likheter og ulikheter mellom de nære slektningene. Han tar plass midt i programleder Kari Tofts sjarmerende gjeng med sju flatcoated retriever valper.

Ulv og hund er ikke bare i slekt med hverandre. De er så å si det samme dyret. De kan bare se så veldig forskjellige ut. Det er fordi vi mennesker har avlet fram forskjellige hunderaser for å få det utseende vi var ute etter, eller for å forsterke eller dempe noen av ulvens egenskaper. Vi har bevisst avlet fram hunder med sterkt jakt- eller vokterinstinkt, med stor fysisk utholdenhet eller imponerende evne til å snuse seg fram til spesielle gjenstander eller stoffer.

Vi har fått hundrevis av hunderaser, men genetisk er kjæledyret vårt en ulv. Det fungerer bare ikke å la en ulv og en hund bytte plass. Runar Næss har arbeidet tett med ulv i mange år og kan fortelle mye om likheter og ulikheter mellom de to dyrene.

Fiskekonkurranse
Hvordan var det å leve i Norge for 10.000 år side? I vår serie der vi tester ut steinalderlivet, er det nå tid for fiske.

Etter et par måltid med snegl og albueskjell er ønske om variasjon i kosten stort. Med korker av bein og gevir, og sener av elg skal Helge Søfteland og Brynjar Stautland til sjøs for å prøve fiskelykken. Men Anette Evensen har en plan som kanskje konker ut gutta?

Vi skal også se på hvordan naturen i steinalderen så ut. Store skoger og et rikt dyreliv gjorde det kanskje ikke så vanskelig å skaffe mat for 10.000 år siden?


Egenproduksjon fra NRK Hordaland 2010
Programleder: Kari Toft, mobil 91138881
Redaktør: Terje Dale
Produsent: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 info@nrk.no