Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. mai 2007 kl 21.10 Hovedscenen: "Stemmen" - et møte med Bryn Terfel

Portrett av Bryn Terfel


"Stemmen" - et møte med Bryn Terfel: Bryn Terfel-portrett. (Foto: BBC)
Bryn Terfel er en åpenbaring av en bassbaryton. Ved et par anledninger har han lagt Den Norske Operas publikum for sine føtter. BBC har laget et fjernsynsportrett av mannen med den store stemmen.

Det virker så enkelt når barytonen Bryn Terfel står fram i verdens operahus. Stemmen, foredraget og den uanstrengte tilstedeværelsen. Han stormbegeistrer så vel publikum som kritikere. Hans appell når langt ut over det publikum som vanligvis sokner til operaen. Her er vidd og utstråling i bøttevis.

Tefels venner
I portrettet lærer vi en god del om Terfels stemme og utviklingen av den, om hans walisiske bakgrunn, og om hva ledende musikere som José Carreras, Claudio Abbado, Andrea Bocelli, Renee Flemming og Elvis Costello synes om ham.

Vi blir med Terfel på jobb i operaen og i platestudioet. Og han tar oss med til sin sommerfestival i Faenol (Snowdonia, Wales). En tributt til Wales som ifølge mannen selv har gitt ham sangen og musikken i gave. Det var i landsbyen Pant Glas, i hjertet av Nord-Wales, at Bryn Terfel tidlig lærte å synge av sin far, Hefin Jones.

Pop i Norge
"Hemmeligheten med de mange gode sangerne som kommer fra Wales, finner du i det walisiske språket," sier Bryn Terfel som har besøkt Norge flere ganger og har en hærskare av fans her.

"Der tre walisere treffes, oppstår det et kor," bemerker Terfel med henvisning til et walisisk ordtak. "Som dikteren sier: Musikken er et vindu til walisernes sjel. Kjærligheten til musikken og sangen får vi allerede i oss med morsmelken. Morsmålet – vårt walisiske språk – er så rikt på vokaler at vi ganske enkelt må synge."

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Imagine – The Voice of Bryn Terfel
Produsert av: BBC
Pressekontakt: steinar.dahl@nrk.no, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no