Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. februar 2006 kl 00.00 Buena Vista Social Club presenterer: Omara Portuondo

Tropisk med Omara Portuondo

Uforlignelige Omara Portuondo (i lys rosa) på scenen under fjorårets jazzfestival i Montreal. (Foto: Amérimage-Spectra)
Uforlignelige Omara Portuondo (i lys rosa) på scenen under fjorårets jazzfestival i Montreal. (Foto: Amérimage-Spectra)
Vi har tidligere opplevd henne i Wim Wenders og Ry Cooders musikkfilm fra Cuba, "Buena Vista Social Club". Sist sommer var Omara Portuondo en av hovedattraksjonene på jazzfestivalen i Montreal, og repertoaret spente fra latinamerikanske klassikere til amerikanske standardlåter.

Hennes sang sies å ha alt som er kubansk i seg. Omara Portuondo debuterte for snart 60 år siden på sagnomsuste Tropicana i Havanna som danser. På 50-tallet dannet hun en sanggruppe sammen med sin søster, som senere ble amerikansk statsborger. Selv valgte Omara å bli på Cuba, men har alltid hatt amerikanske jazzlåter på repertoaret. Og hun arbeidet i tidlige år sammen med Nat King Cole.

Uforglemmelig samarbeid
Ry Cooder møtte Omara Portuondo i Havanna før innspillingen av "Buena Vista Social Club".

På grunn av filmens verdenssuksess har Omara Portuondo hatt en hektisk, internasjonal konsertturné gående. Hun er fortsatt trofast mot sine favoritt-scener i Havanna, men i dette konsertopptaket for fjernsyn er det fra fjorårets jazzfestival i Montreal vi opplever henne. På repertoaret under denne konserten hadde hun latinamerikanske klassikere som "Guantamera" og "Besame Mucho" og amerikanske standardlåter som "As Time Goes By".

"Når jeg synger om å være forelsket," sier Omara, "må jeg ikke bare forme ordene, men føle dem som sanne og vise at jeg er forelsket. Ellers vil det hele virke tomt og falskt."

Kanadisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Buena Vista Social Club presents: Omara Portuondo
Produsert av: Amérimage-Spectra
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57