Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. mars 2007 kl 23.15 Lydverket: Detroit Rock City

Musikkbyen Detroit

Programleder Mona B. Riise. (Foto: Kristin Svorte)
Programleder Mona B. Riise. (Foto: Kristin Svorte)
I serien om vitale og viktige musikkmiljøer i verdens byer er turen kommet til den ultimate Rock City: Detroit. Lydverket møter dagens og morgendagens stjerner i en by som er rammet av fattigdom, arbeidsledighet og forfall.

Fra Motown til Stooges, White Stripes og Eminem er musikkmiljøet i Detroit i aller høyeste grad levende. Lydverket undersøker hvordan byens vanskeligheter gir grobunn for en enorm musikalsk frihet.

Henry Fords revolusjonerende bilproduksjon forandret Detroit for alltid. Etter hvert som bilmodellene trillet ut av Fords fabrikker, ble byen i den amerikanske midtvesten kjent som "the Motor City". I dag har Asia og Europa overtatt Detroits dominerende rolle innen bilproduksjon, og byen er hardt rammet av fattigdom, arbeidsledighet og forfall.

Unik posisjon
Men uforandret er Detroits enorme evne til å skape kreativ grobunn for artister. Fra Motowns storhetstid på 60-tallet, hvor soulstjerner som Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross og Marvin Gaye startet sine respektive karrierer, til å fostre en helt ny sjanger på 80-tallet, Detroit Techno, har denne byen alltid hatt en unik posisjon innenfor den vestlige musikkverden.

Aller sterkest er kanskje innflytelsen som Detroits artister har hatt på garasje-rocken. MC5 og Iggy Pops Stooges skapte en helt særegen sound på slutten av 60-tallet, og var en tydelig forløper for punken. Tidlig på 2000-tallet ble Detroits garasjerockscene igjen gjenstand for den internasjonale musikkpressen da The White Stripes brakdebuterte til unison applaus.

Garasjerock
Reporter Ragna Nordenborg ser i denne Lydverket-spesialen nærmere på den nye generasjonen rockere som Johnny Headband og Thunderbirds Are Now. I stolt Detroit-tradisjon viderefører og utvikler disse bandene garasjerocken.

Amy Gore fra jentebandet Gore Gore Girls er guide gjennom byens musikkscene, og viser Lydverkets seere hvordan byens harde virkelighet påvirker menneskene som bor der og musikken som skapes.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung (2007)
Programleder: Mona B. Riise
Vaktsjef: Vivi Stenberg
Prosjektleder: Åslaug Sem
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 915 65 900 info@nrk.no