Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. august 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Dum som en gås

Grågåsen lager vanligvis reir på bakken, men Ut i naturens Kari Toft og professor i biologi, Tore Slagsvold, måtte bruke kran for å komme opp til det helt spesielle gåsereiret på Nesodden (Foto: Stein Hage, NRK)
Grågåsen lager vanligvis reir på bakken, men Ut i naturens Kari Toft og professor i biologi, Tore Slagsvold, måtte bruke kran for å komme opp til det helt spesielle gåsereiret på Nesodden (Foto: Stein Hage, NRK)
Hva i alle dager får en grågås til å legge egg i en furu, 15 meter over bakken? Det får vi nok aldri svar på, men vi vet hvordan det gikk med grågåsen som gjorde nettopp det på Nesodden utenfor Oslo i vår.

Og vi vet også hvordan det gikk med de to gåsungene som ble klekket ut der, og som måtte hoppe ut fra den svimlende høyden bare to døgn gamle, med en sulten kråke i hælene. Kari Toft og "Ut i naturen" fikk nemlig filmet den dramatiske hendelsen.

Programleder Kari Toft tok med seg professor i biologi, Tore Slagsvold, i en kran og heiste seg opp til det unike gåsereiret. Hun kan love en skikkelig thriller i høstens første magasin-sending. De to besøker også fuglevennenes eventyrrike, Østensjøvannet, som er en oase midt i Oslo.

En grågås legger vanligvis eggene i et enkelt reir på bakken. Og etter bare et døgn eller to, lokker hun de nyklekte ungene med seg ut av reiret og til vann. Sjansen for å overleve på vannet sammen med foreldre er større enn å bli liggende alene igjen i reiret mens foreldrene er ute og finner mat. Et reir kan bli plyndret av både fugler og andre dyr.

Høyt til værs
Men på Nesodden ble det altså i vår oppdaget at en grågås hadde slått seg ned 15 meter til værs i et gammelt skjærereir. Og det store spørsmålet var selvfølgelig hvordan det skulle gå med gåsungene som måtte hoppe ned derfra lenge før de kunne fly. Ut i naturen fikk heldigvis tips om gåsen med denne svært spesielle hekkeplassen, og rigget seg til med kamera. En sulten kråke fulgte også nøye med på det som skulle skje.

Mer dramatikk
Men programmet har mer dramatikk å by på. I seervideoen ser vi opptak av en dristig katt som med imponerende presisjon klarer å slå i hjel en huggorm. Turen går også til Pasvik, hvor vi skal møte en firbent innvandrer i vannet, og det blir besøk hos en kongeørn med hemmelig adresse.

Naturmagasin fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81 kari.toft@nrk.no
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78