Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. mars 2002 kl 21.00 Niern: Hana-Bi

Prisbelønt voldsepos

Det japanske gangsterdramaet ”Hana-Bi” ble mange lovord og internasjonale priser til del etter premieren i 1997, deriblant Gulløven i Venezia og European Film Awards. Regissøren Takeshi Kitano spiller selv hovedrollen som Nishi, en politimann som forsøker å rydde opp i kaoset i livet sitt før det er for sent.

Nishi er ansatt i Tokyos politistyrke sammen med sin partner gjennom mange år, Horibe. De kjemper mot den japanske mafiaen, yakuzaen, og er i stadig nærkontakt med vold og drap.

Nishi har nylig mistet sin datter, og hans kone er dødssyk. En dag velger han å være hos sin kone på sykehuset framfor å være med Horibe på et spaningsoppdrag. Når partneren blir skutt og lammet under oppdraget, føler Nishi at han har ansvaret og vil gjøre opp for seg. Samtidig ønsker han å ta med sin døende kone på en bryllupsreise nummer to.

Nishis kamp for å hjelpe sine nærmeste fører ham på feil side av loven. Han låner penger av den japanske mafiaen og raner en bank. Snart fører hans desperate handlinger ham inn i en spiral av blodige konfrontasjoner.

Om regissøren
Takeshi Kitano er et multitalent og litt av et fenomen i Japan. Han er regissør, skuespiller, forfatter, tv-personlighet og standup-komiker. I 1982 ble han internasjonalt kjent for sin rolle som hensynsløs og sentimental sersjant i ”Merry Christmas, Mr. Lawrence” med David Bowie.

Brutal vold og komikk side om side er hans varemerke som regissør og har gitt flere av filmene hans internasjonal kultstatus. ”Hana-Bi” er hans sjuende film som regissør siden debuten med ”Violent Cop” i 1989. Han har også laget maleriene og tegningene som vises i ”Hana-Bi”.

Japansk spillefilm fra 1997
Regi: Takeshi Kitano
Med Takeshi Kitano, Kayoka Kishimoto, Ren Osugi, Susumu Terajima og Tetsu Watanabe
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 77 51