Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. mai 2012 kl 20.45 Overeksponert: Anne Alvik

Jaget av mediene


Tidligere helsedirektør Anne Alvik forteller om hvordan hun opplevde å være gjenstand for medienes tøffe oppmerksomhet.

Sommeren 1998 ble en lege ved Bærum sykehus anklaget for å ha utført aktiv dødshjelp på en uhelbredelig kreftsyk pasient. Helsetilsynet og dets leder, helsedirektør Anne Alvik, satte ned et granskingsutvalg som skulle gå grundig igjennom saken. Konklusjonen til utvalget var at det ikke var utført aktiv dødshjelp.

I mediene ble det hevdet at lederen av granskningen var inhabil og at konklusjonen var tvilsom. Helsedirektør Alvik ble utsatt for et voldsomt press fra mediene i saken. Til tross for at hun satte ned et nytt granskningsutvalg, fikk hun ikke støtte verken fra egen departementsledelse, fra kolleger i Helsetilsynet eller fra stortingspolitikere.

Til slutt fant hun ut at det var best for etaten at hun trakk seg som leder sommeren 2000, etter å ha gjennomlevd to års mediemareritt. Senere ble hun frikjent for anklagene. Flere stortingspolitikere som hadde kritisert henne på bakgrunn av oppslagene i mediene, kom nå og ba Alvik om unnskyldning for at de hadde trukket konklusjonene sine på feil grunnlag.

Nå forteller Anne Alvik hvordan hun opplevde å bli jaget av mediene, og hvordan dette førte til at hun måtte forlate jobben og fikk ødelagt helsen.

Om serien
I dokumentarserien "Overeksponert" får vi et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk.

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla, tidligere ambulansearbeider Erik Schjenken, tidligere helsedirektør Anne Alvik og tidligere statsråd Manuela Ramin-Osmundsen forteller alle sin historie.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentarserie i fire deler (2011)
Regi: Karen-Margrethe Baltzrud
Intervju: Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Irene Elisabeth Rossland , tlf: 98820309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900