Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. april 2002 kl 19.45 Herskapelig

Stalheim - med røtter i vikingtiden

Iteriørbilde fra Stalheim Hotel. (Foto: Stalheim Hotel)
Iteriørbilde fra Stalheim Hotel. (Foto: Stalheim Hotel)
Toppen Bech tar oss med til vakre Stalheim Hotel og Lekvebygningen, hvis historie kan spores tilbake til vikingtiden. Stalheim ligger midt mellom to av Vestlandets mest kjente fjorder, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og bare to timers kjøring fra Bergen. Og Toppen får sove i håndbrodert lin og rosa damask...

- Stalheim er i seg selv et utrolig hotell - det ligger som et ørnerede over Gudvangen. Historien er dramatisk, et helt program i seg selv. Men i ukens Herskapelig legger vi hovedvekten på Ingrid Tønnebergs private museum med Lekvebygningen, hvor jeg bor, som et utrolig fargerikt smykke, sier Toppen Bech. Dette er virkelig et program med fargeglede - spesielt for seere som er interessert i gamle maleteknikker, forteller Toppen Bech.

Stalheim har siden 1927 vært drevet av familien Tønneberg. Dette året overtok Kristian og Ragnhild Tønneberg hotellet, mens sønnen deres, Kaare Tønneberg, overtok i 30-årene. Kaare Tønneberg viet sitt liv til å gjøre Stalheim til det det er i dag, og hans største livsverk er grunnleggelsen av Stalheim Folkemuseum, en enestående privat samling gamle hus og gjenstander på hotellområdet. Samlingen er en av landets største. Kaare Tønneberg trakk seg tilbake i 1988, og hotellet drives i dag av hans datter, direktør Ingrid Tønneberg.

Knutepunkt
Stalheims historie går tilbake til vikingtiden og til middelalderen, da hovedtrafikken på land mellom Bergen og Christiania gikk via Voss, Stalheim, Gudvangen og Lærdal. Dette ble i 1647 den offisielle postruten. Posten ble fraktet over fjorden mellom Lærdal og Gudvangen i robåter, og med hester resten av veien. Når de ankom Stalheim, kunne rytterne hvile på vertshuset og bytte hester.

Det gamle vertshuset står fremdeles i museet på Stalheim. 15. mai 1885 ble det første hotellet på Stalheim åpnet med ti små enkelt utrustede gjesterom.

Inspirasjon for malere
Stalheim har alltid vært et yndet motiv for norske og europeiske malere, spesielt på 1800-tallet. De danske malerne Johannes Flintoe og Carl Lehmann malte utsikten fra Stalheim tidlig på 1800-tallet. Johan Christian Dahl malte mange bilder fra Stalheim, et av dem "Fra Stalheim", fra 1842, henger i dag i Nasjonalgalleriet i Oslo.


Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør og programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956

Bilder
1. Interiørbilde fra Stalheim Hotel. (Foto: Stalheim Hotel)
2. Stalheim Folkemuseum. (Foto: Stalheim Hotel)
3. Stalheim Folkemuseum. (Foto: Stalheim Hotel)
4. Direktør Ingrid Tønneberg og Toppen Bech foran Lekvebygningen. (Foto: Bjørn Scheele)