Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 7. april 2008 kl 20.10 Atomspionasje: Spionen fra Moskva

En verden på randen av avgrunnen

BBC-serien
BBC-serien "Atomspionasje" tar for seg våpenkappløpet og fem spionhistorier fra virkeligheten. Her superspionen Klaus Fuchs (Marco Hofschneider). (Foto: BBC)
Kampen om overtaket i det kjernefysiske våpenkappløpet er temaet i "Atomspionasje", en dramatisert dokumentarserie fra BBC. Serien tar for seg fem spionthrillere fra virkeligheten, fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Vi får også dokumentert hvor skremmende nær verden har vært en tredje verdenskrig – og total ødeleggelse.

Nasjonenes kamp for militær overmakt, fra utviklingen av atombomben på 40-tallet til dagens illegale kjernefysiske "supermarked", er temaet i BBCs serie om militære hemmeligheter og mennene som avslørte dem.

Gjennom spennende, dramatiserte rekonstruksjoner og grundig dokumentasjon, blant annet fra CIA og KGBs arkiver, forteller "Atomspionasje" om fem vendepunkter i verdenshistorien.

1960-årene
Serien starter under den kalde krigen i 1960-årene, slik at handlingen i episodene ikke går kronologisk. Hoverpersonen i første episode er den russiske offiseren Oleg Penkóvskij, som under kodenavnet "Agent Hero" ble en av de viktigste spionene for USA og Storbritannia noensinne har hatt.

De videre avsnittene handler om superspionen Klaus Fuchs, som avslørte Vestens atomhemmeligheter for Sovjetunionen på 40-tallet, og Robert Oppenheimer, atomfysikeren som ble spionstemplet på grunn av sin motstand mot utviklingen av hydrogenbomben.

Avsnitt 4 handler om atomfysikeren Mordecai Vanunu, som satt i fengsel i 18 år fordi han offentliggjorde opplysninger om det israelske kjerne¬våpen¬programmet. Siste og femte program tar for seg den pakistanske atomfysikeren Abdul Qader Khan. Han gjorde sitt hjemland til en atommakt ved å stjele atomhemmeligheter fra sin arbeidsgiver i Nederland, og ledet senere et illegalt nettverk for kjernevåpen.

Episode 1: Spionen fra Moskva
Oleg Penkóvskij ble en dekorert helt under 2. verdenskrig. Senere ble han offiser i den militære sovjetiske etterretningsorganisasjonen GRU.

I 1960, da amerikanernes frykt for Sovjetunionens militære overlegenhet var på sitt aller mest paranoide, ble han spion for USA og Storbritannia. Fram til da hadde vestlig etterretning knapt noen informasjon om det som virkelig foregikk bak jernteppet. Penkóvskij bidro med et vell av dokumentasjon om Sovjetunionens reelle militære kraft, og viste at store svakheter lå gjemt bak Khrutsjovs retorikk.

Programmet gir en spennende skildring av Cuba-krisen i 1962, der informasjonen fra Penkóvskij fikk avgjørende betydning for president Kennedys strategi.

Britisk dramadokumentar i 5 deler (2007)
Originaltittel: Nuclear Secrets
Produksjon: BBC i samarbeid med National Geographic og NDR
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Les mer