Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 29. oktober 2000 kl 19.30 Spillerom: I den blå byen

Spillerom: I den blå byen


NRK2 søndag 29. oktober kl 19.30
Spillerom: I den blå byen

Lydlandskapet på Sortland

Ta en porsjon oppfinnsomhet, bland den med åtte bøtter maling i ulike blånyanser, spre det hele nennsomt over flere bygninger på et lite tettsted, og du får...Sortland. I løpet av fire dager i september var det et yrende musikkliv på Sortland med premiere på Rikskonsertenes Lydlandskapsturné og stedets tradisjonelle jazzweekend.

Hurtigruta legger til kai for å sende inn den sedvanlige dosen turister, og langs den folketomme hovedgaten siver biler og mopeder på vei fra et sted til et annet. Det er jazzweekend i den blå byen, som har fått tildelt dette navnet gjennom et kunstprosjekt der meningen er å prege det helhetlige fargeinntrykket ved å gi bygningene forskjellige blånyanser. I fire dager har velartikulerte toner fylt det også til hverdags musikalsk aktive tettstedet, der det sies at adressene til 12 musikere kan finnes i én og samme gate.

Musikalske og visuelle høydepunkter
Når folkemusikeren Øyonn Groven Myhren i lekende samspill med jazzpianisten Bugge Wesseltoft triller fram en overskuddssymbiose av tradisjon og nyskapende toner, slagverkgruppa SISU eksploderer i en overdådig guttedrøm av et perkusjonsoppsett og Knut Reisersrud og Hans Fredrik Jacobsen sammen med Laszlo Rasz kjører hurtigtog langs gruvebanen, er utgangspunktet både for Rikskonsertenes turné og Sortlands jazzweekend ettertrykkelig og godt satt.

I kvelden program formidler Knut Borge musikalske og visuelle høydepunkter fra denne begivenheten. Vi får også oppleve lydcontaineren Sonosaurus, oljefattrommer, tamburer og sirener på et musikk- og solfylt torg samt en intimkonsert med Knut Riisnæs og de unge musikerne i jazztrioen Conception.

Kontraster gir tydelighet, og på Sortland er de godt representert. Der autoritære naturopplevelser møter estetiske utfordringer i tilsynelatende tilfeldig arkitektur, tomme regntunge kveldsgater rusler forbi varme, velfylte klubber med toner som strekker og svinger seg og alle andre gjennom natten, sol møter regn og hverdag møter helg: Akkurat nå er det der det skjer. Det er spillerom i den blå byen.

NRK2 søndag kl 19.30

Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)
http://www3.nrk.no/kanal/nrk2/spillerom/

BildeKnut Borge var på opptak i Vesterålens Hermetikkfabrikk. Han passet på å få med seg en boks fiskeboller til hunden sin Peggy...(Foto: Tone Winje)

Slagverkgruppa SISU var i Vesterålens Hermtikkfabrikk for å lage video. Her spiller de på ballonger. (Foto: Tone Winje)