Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 21. juni 2008 kl 23.25 Nattkino: Krigerens hjerte

Skamrost krigsdrama

"Hatten av for manus, regi og spill", skrev norsk presse etter premieren på "Krigerens hjerte" i 1992. I det hele tatt, sjelden så man en slik samstemt positiv mottakelse for en norsk spillefilm.

Ann-Mari (Anneke von der Lippe) møter sin kommende ektemann, Markus (Peter Snickars), en såret finsk soldat, under vinterkrigen mens hun arbeider som sykepleier. Etter at Finland har måttet be Sovjetunionen om våpenhvile i april 1940, flytter Ann-Mari og Markus til et lite fiskevær i Norge. De får snart føling med krigens redsler igjen, for året etter er Finland nok en gang i krig med Sovjet, nå i kompaniskap med Tyskland.

Menneskelig drama
Krigshandlingene er samtidig rammen omkring et menneskelig drama. I slike krisetider utsettes vanlige mennesker for et press som utfordrer den enkeltes grunnleggende egenskaper.

Markus må nemlig igjen forlate Ann-Mari i Norge for å slåss mot russerne. Han blir tvunget til å være med på noe han desperat er i mot. Men også Ann-Mari kommer i sterk konflikt med sin overbevisning da hun må tjenestegjøre som sykepleier for tyskere hjemme i Norge. Hun får stadig alarmerende meldinger om Markus fra fronten og knytter motvillig stadig sterkere bånd til en vennlig tysk offiser.

En av krigsscenene som etser seg fast, viser en finsk eksekusjonspelotong som tar livet av et knippe brysomme soldater fra egne rekker.

Ny norsk filmstjerne
Anneke von der Lippe debuterer i denne filmen, og Aftenposten skrev blant annet at dette var den sikreste og selvfølgeligste norske filmdebut på mange år. VG slo til med fete typer og insisterte at landet hadde fått en ny filmstjerne.

Klassekampen syntes dette var en perle av en film, og Vårt Land skrev at "Krigerens hjerte" var en film med nerve, hjerte og mening.

Leidulf Risan ("Etter Rubicon", "Pakten", "Blodsbånd") satte filmen i scene etter et originalmanus skrevet av ham selv og Arthur Johansen.

I andre roller finner vi blant andre Thomas Kretschmann, Mona Hofland, Bjørn Sundquist, Solfrid Heier og Iren Reppen.

Programmet er sendt tidligere

Norsk spillefilm fra 1992
Regi: Leidulf Risan
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 52