Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 22. juli 2005 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Marie Anne – jenta fra vidda

Marie Anne Vanhapiha Kumpulainen bor med familien i Sihccajavri på Finnmarksvidda (Foto: Bernt Baltzersen)
Marie Anne Vanhapiha Kumpulainen bor med familien i Sihccajavri på Finnmarksvidda (Foto: Bernt Baltzersen)
Langt inne på Finnmarksvidda, nesten ved grensen mot Finland, ligger Sihccajavri, en liten husklynge alene i villmarken og hjemsted for en liten samisk familie. Nærmeste nabo bor flere mil unna. Her lever fire mennesker, blant dem Marie Anne Vanhapiha Kumpulainen, en jente i slutten av tjueårene.

Marie Anne er for øvrig en jente med ben i nesen. Det viste hun da hun som tjueåring la ut på sin første og eneste langtur, til hovedstaden. Og det var ingen feriereise hun var ute på. Hun troppet opp på statsministerens kontor for å tale sin sak, å få lov til å ha noen av reinsdyrene sine hjemme om sommeren, istedenfor å måtte sende dem ut til kysten slik loven krevde. Hun trengte dem til trekkdyr og kløvdyr, hevdet hun.

Jenta snakket så godt for seg at statsminister Jagland like godt gav henne varig dispensasjon fra loven. Ja, hun gjorde så godt inntrykk på ham at han under en reise til Finnmark tok en lang omvei for å få oppleve Sihccajavri som jenta fra vidda hadde snakket så varmt om.

Bor hver for seg
Marie Anne er gift med en finsk reineier, men så lenge han ikke kan ta reinsdyrene med seg over grensen, og så lenge hun ikke kan tenke seg å flytte fra Sihccajavri, bor de på hvert sitt sted, fem-seks mil fra hverandre. De møtes bare en gang eller to i måneden.

Marie Anne bor sammen med foreldrene, Ragnhild og Arvo, og i nabohuset holder tante Anne Sara til. De lever av det naturen kan gi dem, og de er selvforsynte med det meste.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruaset og mennesker han finner på steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Programmene som sendes i reprise, er den tredje runden i serien, og gikk første gang vinteren 2004


Norsk dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30 oddgeir.bruaset@nrk.no
Pressekontakt: , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78