Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. januar 2006 kl 21.25 Niern: Hjortejegeren

Stort filmepos om Vietnamkrigen

Mike (Robert De Niro) er en ivrig hjortejeger.
Mike (Robert De Niro) er en ivrig hjortejeger.
Stålarbeiderne Mike, Nick og Stan feirer bryllupet til vennen Steve. Etterpå drar de av gårde på den siste hjortejakten før avreisen til Vietnam.

For Mike (Robert De Niro) er jakten en prøve på dyktighet. Han lærer Stan (John Cazale) viktigheten av "ett eneste skudd" i hjortejakten, og blåser av Nicks (Christopher Walken) interesse i naturens skjønnhet.

Krigens redsler
I Vietnam blir vennene tatt til fange av Vietcong-styrkene, og som underholdning for seg selv tvinger Vietcong Mike og Nick til å spille russisk rulett. Mike klarer på en eller annen måte å snu spillet til sin fordel, og de klarer å rømme.

Men opplevelsen og dødsangsten sitter i dem for alltid. Steve (John Savage) mister begge beina, og Nick forsvinner i bulene i Saigon hvor det spilles russisk rulett.

Mike kommer alene tilbake til hjembyen Clairton som en forandret mann. Han finner trøst hos Nicks gamle kjæreste Linda (Meryl Streep).

Mike trives dårlig med de overfladiske vennene hjemme som ikke har vært i krigen, og bestemmer seg for å bringe Steve hjem fra militærhospitalet. Han drar også til Saigon for å finne Nick.

Om filmen
"Hjortejegeren" er tre timer lang, og ble kåret til beste film av New York Film Critics’ Circle, og Oscar-nominert i hele ni kategorier. Skuespilleren Christopher Walken ble belønnet med Oscar, det samme ble lydarbeid og redigering.

Selv om filmen fikk mye ros, ble fremstillingen av Vietcong beskyldt for å være rasistisk, blant annet av skuespilleren Jane Fonda. I tillegg kom det kritikk fra flere Vietnam-reportere som mente at regissøren Michael Cimino var dårlig informert om hva som skjedde i Vietnam, siden han ikke hadde deltatt i krigen selv.

"Hjortejegeren" ble imidlertid en populær film, og Hollywood fikk mye ros for å se med kritiske øyne på krigens virkning på unge amerikanere. Filmen banet også vei for senere filmer om samme tema, som Stanley Kubricks "Full Metal Jacket" fra 1987, Oliver Stones "Platoon" fra 1986 og "Born on the Fourth of July" fra 1989.

Amerikansk spillefilm fra 1978
Originaltittel: "The Deer Hunter"
Regi: Michael Cimino
I rollene: Robert De Niro, John Cazale, John Savage, Meryl Streep, Christopher Walken
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83