Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. februar 2002 kl 20.10 Profil: Lars Lerin maler hus i akvarell

Med øyne for hus og ører for mennesker

Kunstneren Lars Lerin maler like gjerne med ord som med pensel. Åpenhjertig forteller han om sin hverdag som kunstner, homoseksuell og alkoholiker til filmregissøren Kjell-Åke Olsson, til høyre. (Foto: Bengt Berg)
Kunstneren Lars Lerin maler like gjerne med ord som med pensel. Åpenhjertig forteller han om sin hverdag som kunstner, homoseksuell og alkoholiker til filmregissøren Kjell-Åke Olsson, til høyre. (Foto: Bengt Berg)
Dokumentaren ”På den ytterste dag skal elgene se inn i tomme hus” handler om kunstneren og forfatteren Lars Lerin, som regnes som en av Nordens aller fremste akvarellmalere. Seerne får bli med inn i hans hverdag i Fryksdalen eller i Lofoten. Han forteller åpenhjertig om seg selv, sin kunst, sin alkoholisme og sin homoseksualitet.

Regissøren Kjell-Åke Olsson har skildret Lars Lerin utenfor den gjengse rammen for kunstnerportretter, som han synes er altfor høytidelige.

På de utstøttes side
Lars Lerin maler hus – hus i alle former og miljøer. Når han blir lei av hjemstedet Munkfors, drar han til kulden i Lofoten eller asfalten i Oslo. Han har et spesielt øye for småbrukssamfunnet, men han maler sjelden mennesker. Om maleriene er folketomme, så taler menneskene desto mer i bøkene hans. Der forteller mennesker utenfor det etablerte samfunnet om sine drømmer og livsforhold.

Opp gjennom årene har Lerin produsert rundt 30 intervju-bøker. Han føler samhørighet med de utstøtte. Som homoseksuell har han selv fått føle hvordan det er å stå utenfor brukssamfunnets fellesskap.

Lars Lerins bilder har fått stor oppmerksomhet. I 2000 fikk han den Nordiske Akvarellprisen.

Kjell-Åke Olsson, som har laget filmen om Lars Lerin, arbeidet tidligere som skrivende journalist og folkehøyskolelærer. De siste 10 årene har han arbeidet med dokumentarfilm.

Svensk produksjon
Originaltittel: ”På den yttersta dagen ska älgarna se in i tomma hus”
Regi: Kjell-Åke Olsson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Kunstneren Lars Lerin maler like gjerne med ord som med pensel. Åpenhjertig forteller han om sin hverdag som kunstner, homoseksuell og alkoholiker til filmregissøren Kjell-Åke Olsson, til høyre. (Foto: Bengt Berg)

2. Filmskaperen Kjell-Åke Olsson har laget et ømt og nærgående portrett av ordmaleren Lars Lerin (Foto: Petter Johansson)