Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 31. mars 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Jeg var nynazist

Fakta på lørdag: Jeg var nynazist (t)


NRK1 lørdag 31. mars kl 22.20
Fakta på lørdag: Jeg var nynazist

Oppgjør med et tidligere liv

Nynazisten Greg Withrow var en kommende stjerne i den hvite bevegelsen da han gikk ut og tok avstand fra rasismen og sine voldelige handlinger. Kveldens Fakta på lørdag tar oss med på en reise gjennom nynazistenes virkelighet i USA.

Ved hjelp arkivbilder og intervjuer med Greg Withrow og andre tidligere nynazister får vi et enestående innblikk i en verden der rasekonflikter og vold dominerer hverdagen. Vi er også vitne til Gregs vanskelige oppgjør med sitt tidligere liv og troen på den hvite rases overlegenhet.

I programmet forteller han åpent om livet som nynazist og om sin tragiske oppvekst med en alkoholisert far som tidlig lærte ham å hate fargede i Amerika. 14 år gammel rømte han hjemmefra og levde på gata, der han livnærte seg ved å robbe turister.

Det var i denne perioden han kom i kontakt med Ku Klux Klan i California. Klanen ga ham for første gang i livet en følelse av tilhørighet. Han begynte på American River College der det var en gryende hvit bevegelse. Han sluttet seg til \"Den hvite studentunion\" (White Student Union) og lærte medstudenter å plyndre og slå fargede og jøder.

Nytt og bedre liv
Det var kjærligheten til Sylvia, hvis foreldre hadde flyktet fra nazi-Tyskland, som fikk ressurssterke Greg til å ta sterk avstand fra rasisme. I dag snakker han varmt om kjærlighet til alle raser.

- Jeg hadde lenge hatt en følelse av tomhet. Jeg var sliten, og lengselen etter å leve et helt normalt liv var stor. Til slutt innså jeg at ingen av mine venner i nynazist-miljøet egentlig brydde seg om meg, og egentlig hadde jeg heller aldri brydd meg om dem, forteller Greg, som i dokumentaren ikke legger skjul på at det samtidig var skremmende å forkaste alt det han tidligere hadde stått inne for.

NRK1 lørdag kl 22.20
Blir også sendt torsdag

Amerikansk dokumentar
Originaltittel: Blink
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no
og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Ved hjelp arkivfilm og intervjuer med Greg Withrow (bildet) og andre tidligere nynazister får vi et enestående innblikk i en verden der rasekonflikter og vold dominerer hverdagen.