Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 22. august 1999 kl 20.15 Profil: Ringl and Pit

Profil: Ringl and Pit (t)

NRK2 søndag 22. august kl 20.15
Profil: Ringl and Pit

Historien om to jødiske venninner

Dokumentarfilmen \"Ringl and Pit\" handler om fotografene Grete Stern og Ellen Rosenberg Auerbach, som møttes i Berlin på 20-tallet etter at de begge hadde forlatt sine borgerlige hjem.
Det var den skjøre Weimar-republikkens tid, en tid preget av eksperiment og forandring. Begge kvinnene var interessert i fotografering, som den gangen var et mannsdominert yrke.

Sett i historiens lys var dette imidlertid den første generasjonen av kvinner i Tyskland som \"kunne flytte inn til byen og forsørge seg selv uten å bli sett på som prostituert\", som en av dem sier i filmen. Marlene Dietrich var et forbilde.

De første feminister
Stern og Auerbach oppførte seg som ekte feministiske pionerer da de i 1929 åpnet sitt første fotostudio. De kalte det \"Ringl og Pit\", klengenavn de hadde som barn. \"Stern og Auerbach\" ville ha hørt ut som en jødisk klesforretning ifølge de to.
De ble fort lagt merke til for sine ukonvensjonelle måter å fotografere kvinner på.
Stern og Auerbach hørte til de heldige som skjønte hva som ventet dem etter Hitlers maktovertagelse i 1933. Grete Stern dro til England og Ellen Rosenberg Auerbach tilbrakte to år i Palestina. Den annen verdenskrig skilte dem ad i ti år, men vennskapet var intakt.

Herlige gamle damer
\"Ringl and Pit\" er en uvanlig historie med to uvanlige, friske, oppgående damer i hovedrollene. Andre karakterer vi møter i dokumentaren er Brecht og de Kooning.
Grete Stern bor nå i Argentina og blir 94 i mai i år. Ellen Rosenberg Auerbach bor i dag i New York og er 92 år.

NRK2 søndag kl 20.15
Tidligere sendt 8.3.98

En film av Juan Mandelbaum

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83