Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 31. juli 2004 kl 22.10 Fakta på lørdag: Et liv uten hukommelse

Uten minne – et liv i nuet

En kvinne med hukommelsessvikt skriver dagbok for om mulig å huske noe av dagen i dag - i morgen. (Foto: BBC)
En kvinne med hukommelsessvikt skriver dagbok for om mulig å huske noe av dagen i dag - i morgen. (Foto: BBC)
Sally (26) skriver dagbok i et forsøk på å huske hva hun har gjort. Debbie (30) klarer ikke å huske at hun var på en helikoptertur samme morgen, men klarer fint å lage te til lunsj. George myser mistenksomt ut i luften, når "den fremmede damen" sier at hun og han har vært gift i 47 år.

De fleste av oss har opplevd temporær blackout, men vi slipper heldigvis å slite med det konstant. I alle samfunn forekommer hukommelsessvikt hos en liten prosentandel av befolkningen, mennesker som har mistet evnen til å huske visse deler av fortiden, og som er ute av stand til å gjenvinne denne evnen.

Hva er å huske?
I den britiske dokumentaren i "Fakta på lørdag" møter vi tre mennesker som alle er rammet av hukommelsessvikt. En av dem kan ikke huske hvor hun bor, enda hun står rett utenfor huset. En annen gjenkjenner ikke sine barn som hun nettopp spiste frokost med. Og en tredje ytrer det som kanskje gjør mest inntrykk i denne dokumentaren: At han ikke lenger kan fatte hva å huske er for noe.

Ulike årsaker
Vi følger de tre i hverdagen. Samtlige bor hjemme og blir tatt hånd om av familien. Alle tre får behandling og strever med å vinne tilbake deler av minnet. Hos Sally er tilstanden forårsaket av oppsvulmet hjerne da hun hadde meslinger som barn, Debbie har hatt en rekke hjerneblødninger og George fikk en virusinfeksjon i alderdommen.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Living Without A Memory (2004)
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57