Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. mai 2013 kl 20.05 Arkeologene: Døden i landskapet

Fortidens gravhauger


Hva skjedde med våre forfedre da de forlot denne verden? Programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen utforsker døden i landskapet.

Fortidens gravhauger ble ofte plassert høyt og fritt i landskapet for å markere makt. Slik som da Nordens største gravhaug, en norsk pyramide, ble bygget på 500-tallet.

På en utgraving i Danmark finner programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen hodeskaller og skjeletter etter et stort slag. Her ligger det bein etter mange mennesker som ikke fikk en ærefull begravelse.

I Vestfold ligger to av våre store gravhauger. Disse menneskene fikk med seg gull, våpen, tjenere og store rikdommer i døden. Arne Hjeltnes og Frode Iversen ser på skikker og tanker rundt livet etter døden, spor i landskapet som fortsatt er monumentale å se til.

Om serien
Arkeologene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier.

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900