Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. mars 2006 kl 22.30 Migrapolis: Når barna skiller seg ut

En familie i Norge anno 2006

Reporter Veslemøy Hvidsteen har besøkt familien Arrindel (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Reporter Veslemøy Hvidsteen har besøkt familien Arrindel (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det er ikke mange tiår siden Norge for det meste var et nokså homogent samfunn. Det å vokse opp innebar å finne sin plass blant folk som stort sett var lik en selv. Hvilke utfordringer møter foreldre som oppdrar barn med andre hudfarger og kulturbakgrunner i Norge anno 2006?

Vi møter tre familier med ulike bakgrunner, som hver har valgt forskjellige strategier for å oppdra barna i en norsk kultur der de selv må finne sin plass.

Verdensborgerne
Monica Arrindel har fire sønner, to av dem med pakistansk far, to av dem med vestindisk far. Hjemme snakkes det stort sett norsk. Monica vil ikke prøve å lære sine sønner om pakistansk eller vestindisk kultur, men satser i stedet på å la dem finne sin egen plass, uavhengig av røtter, opphav og hudfarge. – Alle kan leve sine egne liv på sin egen måte, og det håper jeg barna også forstår, sier Monica.

- Det å tilpasse seg omgivelsene er blitt en familietradisjon, mener bestemor Janny Keereweer, som selv har nederlandske og mongolske aner. Man må tilpasse seg stedet der man bor, skal man trives og være sammen med andre mennesker, sier hun. Veslemøy Hvidsteen har besøkt den flerkulturelle familien.

Kulturell motvekt
Familien Nguyen er fra Vietnam, men har bodd i Norge i mange år. Sønnen An-Tim mener han føler seg mest norsk. Selv er foreldrene opptatt av å tilby en motvekt til alt det norske i barnas liv. – Barna får norsk kultur gratis gjennom skole, barnehage og venner. Den vietnamesiske kulturen får de ikke gratis, sier far Phuong.

Nettopp derfor er det viktig for familien Nguyen å holde kontakten med det vietnamesiske miljøet, mener han. Når slekt og venner er samlet til Tet er barna med, selv om nok An-Tim er langt mindre entusiastisk enn foreldrene hadde håpet. – Det er vårt ansvar å vise barna vietnamesisk kultur. Om de liker det eller ikke, får de velge selv, mener Phuong. Migrapolis-reporter Mai Ba Hung er på plass hos familien Nguyen.

Svart oppvekst
Elisabeth Norheim er mor til Benjamin. Selv kom hun til Norge fra Etiopia som fireåring, sammen med sine norske adoptivforeldre. Elisabeth har selv opplevd at det er annerledes å være svart, og er opptatt av at sønnen Benjamin ikke skal vokse opp som den eneste svarte i klassen.

Siden Elisabeth bor på Kjelsås, i det hun kaller et helt hvitt nabolag, har hun valgt å la sønnen gå på sentrumskolen St. Sunniva, selv om det innebærer en ekstra lang skolevei. På St. Sunniva går Benjamin sammen med elever fra alle verdenshjørner, noe Elisabeth mener er verdifullt. – Det er viktig at jeg er forberedt på vanskene han kan møte, for det er vanskeligere å være svart enn hvit i Norge.

Elisabeth tilbringer mye tid sammen med venneparet Fredrick og Tonje Makosir og deres tre barn, og mener samværet er verdifullt for sønnen. – Det er bra å være kompis med Fred, fordi Benjamin ikke har så mange voksne, svarte menn i sine omgivelser. Migrapolis- reporter Karyn de laine Bennett-Lund har laget innslaget.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder/kontaktperson: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 44 / 91 54 06 26 Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
LENKER
  • Les mer: