Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. mars 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Barnebruder i Etiopia

Barneekteskap blant Etiopias kristne

Barnebruder i Etiopia: Alemnesh, en etiopisk barnebrud på ni år. (Foto: Indrias Getachew)
Barnebruder i Etiopia: Alemnesh, en etiopisk barnebrud på ni år. (Foto: Indrias Getachew)
NRK-reporteren Torill Svaar har vært i Etiopia og satt seg inn i landets tusenårige tradisjon med barnebruder. I kveldens ”Fakta på lørdag” får vi se at dette er en skikk som praktiseres på landsbygda den dag i dag, men som opplyste etiopiske jenter gjør opprør mot. Temaet følges opp i Brennpunkt tirsdag 19. mars med dokumentaren ”En ulykkelig historie”.

- Det er sterke historier vi er vitne til i dette programmet. Og intervjuobjektene forteller dem med en åpenhet som er ytterst sjelden i et afrikansk land, sier Torill Svaar som også har laget ”En ulykkelig historie”.

Etiopia er et kristent land, men tradisjonen med barneekteskap har ingenting med religion å gjøre. Hele 85 prosent av Etiopias befolkning er fattige bønder. På landsbygda blir fire av fem jenter giftet bort før de er 15 år, mange allerede fra fire–femårsalderen.

Åtteåring med tolvåring
I en avsidesliggende landsby langt nord i Etiopia har NRK fått være med på en for oss utrolig opplevelse. Men for landsbyfolkningen er dette en vanlig begivenhet, en bryllupsfest der bruden er en åtte år gammel jente og brudgommen en tolv år gammel gutt.

Jentenes synspunkt
I ”Barnebruder i Etiopia” forteller noen av jentene om hvordan tradisjonen preger deres liv.

Jenter som har vært så heldige å få gå på skole, har selv gjort opprør mot barneekteskap og prøver å komme seg ut av det. De vil gjøre sine egne valg.

Økonomisk sikring
Men det er ikke lett, fordi de er i foreldrenes vold. En fattig etiopisk familie vil alltid være opptatt av å finne en brudgom i egnede familier til døtrene, slik at de og familiene blir sikret økonomisk.

En jente må ifølge tradisjonen være jomfru ved inngåelse av ekteskap. Jo tidligere de blir giftet bort, jo bedre.

Fødselsskader
I dokumentaren møter vi barn, ektefeller, familier og svigerfamilier. Vi møter jenter som er blitt skadet for livet etter å ha gått gjennom en fødsel i 14 – 15 års alderen, jenter som har flyktet fra ektemenn og familie, og som ikke har annen utvei enn å overleve som prostituerte.

Egenproduksjon
Programansvarlig: Torill Svaar
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Barnebruder i Etiopia: Alemnesh, en etiopisk barnebrud på ni år. (Foto: Indrias Getachew)
2. Barnebruder i Etiopia: Barnebryllup i Etiopia – en brudgom på tolv år giftes med en jente på åtte år. (Foto: Indrias Getachew)


LENKER
  • Brennpunkt, 19. mars