Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. februar 2013 kl 22.30 Dagens dokumentar: Slaget om Pirate Bay

Nettpiratenes egen historie

Bølgene har gått høye rundt Pirate Bay, et omstridt nettsted for deling av filer på internett. En ny dokumentar forteller historien om nettpiratene som fikk den internasjonale musikk- og filmindustrien til å skjelve.

I filmen følger vi de tre Pirate Bay-grunnleggerne fra 2008 til 2012. Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij startet en revolusjon da de grunnla det som skulle bli verdens største fildelingssted i 2003. Nettstedet ble så populært at amerikanske myndigheter truet Sveriges regjering med handelssanksjoner.

Dagen før rettssaken mot Pirate Bay-grunnleggerne begynner, installerer Fredrik nok en datamaskin i Pirate Bays hovedkvarter. De står overfor fengselsstraff og nærmere 50 millioner svenske kroner i erstatningskrav. Men mens de tre blir konfrontert med livets realiteter langt unna tastaturet, fortsetter den hemmelige filkopieringen i bortgjemte datasentre.

Nettdugnad
Simon Klose brukte fire år på å lage denne dokumentaren, som ble lansert på Berlin-festivalen i februar 2013. En halv million av produksjonskostnadene ble samlet inn gjennom en aksjon på nettet. Ellers er filmen finansiert av blant andre SVT, NRK, DR, BBC, de tre skandinaviske filminstituttene samt stiftelsen Fritt Ord.

Svensk dokumentar (2013)
Originaltittel: TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard
Av Simon Klose
Samproduksjon mellom Nonami og Anagram, Final Cut for Real, Piraya Film, SVT/Lars Säfström og Film i Skåne/Joakim Strand
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900LENKER
  • Offisiell nettside