Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. august 2001 kl 22.00 Johns verden: Fransk Polynesia

Siste reis med John

Farvel til
Farvel til "Johns verden": Reporteren John Carlsson avslutter sin serie med et besøk til Fransk Polynesia. (Foto: SVT)
I kveld gjør vi oss klar for siste reis med John Carlsson – til Fransk Polynesia, øyriket som kom i verdenspressens søkelys i 1995 da Frankrike innførte flere atomprøvesprengninger på Moruroa-atollene.

Personlig form og tilsnitt har preget svenske John Carlssons reportasjer i serien ”Johns verden”. Seks kjente steder er hittil besøkt i kjølvannet av en større konflikt, og på hvert av stedene har Carlsson forsøkt å finne svaret på hva som hendte videre, etter at verdenspressens oppmerksomhet forsvant.

I 1995 var det Fransk Polynesia alle snakket om. Det året førte Frankrikes prøvesprengninger ved Moruroa-atollene til at forbrukere over hele verden boikottet franske viner og oster. Året etter skrev Frankrike under prøvestansavtalen og fjernet prøvesprengningsbasene i Fransk Polynesia. Men fortsatt er øyrikets økonomi avhengig av penger fra Frankrike.

Jacques Chirac lovet personlig landets store mann, president Gaston Flosse, enorme bidrag til Fransk Polynesia, som en form for kompensasjon for prøvesprengningene. Pengene skal komme øyriket til gode i løpet av en tiårsperiode. Men når ti år snart er gått, hva da? Og hva har forresten hendt i Fransk Polynesia etter at verdenspressens interesse begynte å dabbe av?

Forbundsfeller
Prøvesprengningene på Moruroa-atollene sveiset forbrukere over hele verden sammen i en felles kampsak. I ”Johns verden” møter vi Svante Tolinsson fra Bjørkø utenfor Gøteborg som satte sitt eget liv på spill for å stoppe Frankrikes prøvesprengninger der. Vi følger med ham og Carlsson til Tahiti, på leting etter en av Tolinssons polynesiske forbundsfeller fra tumultene i 1995.

Solkongen på Tahiti
Øyriket Tahiti strekker seg over et like stort område som Europa, og her bruker president Gaston Flosse pengene som strømmer inn fra Frankrike etter sitt eget hode. Nå har han latt bygge et palass som kunne være verdig Solkongen i Versailles, og John Carlsson er til stede under innvielsen av underverket.

”Komisk tropisk”
President Flosses gavmildhet har gjort ham populær blant folket, men opposisjonen er ikke like positivt innstilt til ham. Alex Du Prel som er sjefredaktør i den eneste uavhengige avisen i Fransk Polynesia, beskriver det politiske klimaet som ”komisk tropisk”. Og han sammenligner Flosse med den tidligere spanske diktatoren Franco. Radiojournalisten Maire Bopp er likeså ytterst kritisk til landets president, som han beskylder for å løpe franskmennenes ærend og for å bygge opp samfunnet på et korrupt klansystem. Opposisjonslederen Oscar Temaru arbeider for en snarlig løsrivelse fra Frankrike. I programmet stiller også president Gaston Flosse opp til et av sine sjeldne intervjuer, der han bl.a. redegjør for hvorfor Fransk Polynesia ikke er klar for selvstyre.

Transseksuelle
På Tahiti finnes uvanlig mange transseksuelle, og sammen med John Carlsson blir vi med til en av deres samlingsplasser, Le piano bar. Francoise Lafontaine, innehaver av en av hovedstaden Papetees eldste nattklubber, forsøker å skape et trivelig sted for menn som vil være kvinner.

Mer om serien
Med serien ”Johns verden” har den svenske journalisten og tv-reporteren John Carlsson (38) laget en krysning mellom utenriksdokumentaren og Lonely Planet. Dette er nåtidshistorie på en overraskende og annerledes måte.

I løpet av serien har han besøkt South Central i Los Angeles der Rodney King ble slått helseløs av hvite politifolk, Haiti, verdens første svarte republikk, Beirut etter 16 år med borgerkrig, Falklandsøyene som fortsatt blir gjort krav på av Argentina, Hong Kong etter gjenforeningen med Kina, Uganda, av mange kalt Afrikas håp, og til slutt Fransk Polynesia.

John Carlsson har bakgrunn som reporter i Aktuelt og Kvällsöppet, og som programleder i Filmkrönikan.


Svensk dokumentarserie, SVT
Programleder John Carlsson
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Farvel til ”Johns verden”: Reporteren John Carlsson avslutter sin serie med et besøk til Fransk Polynesia. (Foto: SVT)


LENKER
  • Les mer