Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. november 2012 kl 22.30 Hvorfor fattigdom?: Utdanning, mer utdanning

Utdannes til fattigdom


Over hele kloden blir barn og unge fortalt at utdanning er en sikker vei ut av fattigdommen. Men i Kina er virkeligheten blitt en annen. Nye generasjoner utdannes til arbeidsledighet og fortvilelse.

Hvert år sendes to millioner nyutdannede kinesere ut på jobbmarkedet, men bare noen få utvalgte kommer i arbeid. Toppkarakterer, selvtillit og høye ambisjoner er slett ikke nok til å få en anstendig betalt jobb.

Likevel fortsetter myndighetene å oppfordre folk til å utdanne seg, og useriøse institusjoner håver inn skolepenger mot vitnemål som ikke er verdt papiret de er skrevet på. For en fattig familie koster det 60 gjennomsnittlige årsinntekter å betale for fire års videreutdanning, så for mange er kunnskap snarere blitt en fattigdomsfelle enn en vei til velstand.

I filmen møter vi en lærer på et privat college, en student på videregående skole og en deseperat jobbsøker som går på det ene resultatløse jobbintervjuet etter det andre.

Weijun Chens film er den femte i rekken av dokumentarer som NRK viser i den globale temauka om fattigdom.

Om "Hvorfor fattigdom"
"Hvorfor fattigdom?" ("Why Poverty?") er et storstilt prosjekt som setter søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden. Serien omfatter åtte timelange dokumentarprogrammer som sendes over hele verden i løpet av en uke.

Initiativtakere er blant andre BBC og de nordiske allmenkringkasterne, og filmene blir vist samtidig i over 180 land, med over 500 millioner antatte seere. 60 kringkastingstasjoner er med å lage en temauke på tvers av medieplattformene. Prosjektet har en egen nettside, http://whypoverty.net/.

Internasjonalt dokumentarprosjekt
Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 5: Education, Education
Av Weijun Chen
Produksjon: Steps International
Presseansvarlig: Helene Amlie, tlf 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900