Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. april 2004 kl 21.15 Niern: Lolita

Kubricks Lolita

Sue Lyon som den unge Lolita og James Mason som den middelaldrende professoren Humbert Humbert
Sue Lyon som den unge Lolita og James Mason som den middelaldrende professoren Humbert Humbert
Hvordan kan en middelaldrende professor forelske seg i tolv-årige Lolita? I Stanley Kubricks film fra 1962 ser vi i tilbakeblikk hvordan romansen mellom det umake paret bygger seg opp. Filmen bygger på Vladimir Nabokovs berømte roman fra 1955.

Humbert Humbert (James Mason) tar et oppgjør med sin rival, Clare Qulity (Peter Sellers), og skyter ham. Fra da av går historien tilbake til begynnelsen. Humbert leier seg inn hos Charlotte Haze (Shelly Winters), en blomstrende enke med en enda mer blomstrende datter, Lolita. Humberts begjær etter datteren blir så sterkt at han gifter seg med enken for å være i nærheten av Lolita. En fatal ulykke gjør ham til enkemann, og han blir en glødende og pliktoppfyllende formynder.

Forholdet utvikler seg til et punkt hvor Humbert er helt underdanig. Han blir så overbeskyttende og paranoid at han til slutt ødelegger alt mellom dem. Lolita forsvinner en stund, og når de møtes igjen, treffer Humbert igjen på sin hovedmotstander, Quilty.

Erotisk studie
Vladimir Nabokovs berømte bok om en middelaldrende manns kjærlighet til tolv-årige Lolita er blitt en klassiker, en roman som vakte debatt og politiaksjoner i hele den vestlige kulturkretsen.

"Lolita" er en erotisk studie og samfunnssatire som savner sidestykke den dag i dag, og "Lolita" har bevart sin provokatoriske kraft i alle de årene som har gått siden Nabokov skrev boka i 1955.

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick, som døde 70 år gammel i 1999, er en av filmverdenens mest myteomspunne og beundrede regissører. Gjennom 40 år laget han 13 spillefilmer, mange av dem regnet som klassikere: "Spartacus", "Dr. Strangelove", "2001: En romodyssé". "A Clockwork Orange" og "Ondskapens hotell".

Amerikansk spillefilm fra 1962
Originaltittel "Lolita"
Regi Stanley Kubrick
I rollene James Mason, Shelly Winters, Sue Lyon og Peter Sellers
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83