Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. juni 2009 kl 23.00 Film: Et rop om frihet

Forbudt vennskap, politisk krutt

Et rop om frihet: Denzel Washington spiller aktivisten Steve Biko. (Foto: Universal Pictures)
Et rop om frihet: Denzel Washington spiller aktivisten Steve Biko. (Foto: Universal Pictures)
Denne filmen er basert på den sanne historien om aktivisten Steve Biko. Han var god venn med journalisten Donald Woods, et vennskap som var så kontroversielt at en regjering forsøkte å forhindre det, politimenn benektet at det eksisterte og en mann og hans familie risikerte livet for å eksponere det. Historien rystet Sør-Afrika og vekket resten av verden.

Bantu Stephen Biko vokste opp i et av townshipene i Sør-Afrika. Han hadde en fengslende personlighet og var varm, velformulert og engasjert. I tillegg var han velutdannet. Han studerte medisin på universitetet i Natal, og var med i dannelsen av Black Consciousness Movement som hadde som mål å få den svarte befolkningen til å være stolt av seg selv og sin opprinnelse, uten hjelp eller innblanding fra liberale hvite.

Donald Woods var nettopp en slik liberal person. Og han var hvit. Hans familie hadde bodd i Sør-Afrika i fem generasjoner. På det tidspunktet han traff Biko var han en velstående redaktør for en avis og hadde i økende grad lagt den hvite regjeringens undertrykkende politikk, Apartheid, for hat.

I 1975 trodde Woods at han effektivt spilte en rolle for å få slutt på det diskriminerende regimet. Men etter å ha møtt en svart mann som offisielt var erklært ikke-eksisterende grunnet sin politiske aktivitet, Bantu Stephen Biko, måtte han revurdere dette.

Steve Biko ble arrestert ved en veisperring i august 1977. 25 dager og flere brutale avhør senere, døde han. At Bikos navn, idealer, visjoner og livshistorie ikke gikk i graven med ham er i stor grad grunnet utrettelig innsats fra vennen Donald Woods, som også selv ble trakassert og var under konstant overvåking til han flyktet fra landet for å berge sitt og familiens liv.

Filmen er sendt tidligere

Britisk drama fra 1987
Originaltittel: Cry Freedom
Regi: Richard Attenborough
Produksjon: Marble Arch Productions Inc.
Med Kevin Kline, Penelope Wilton, Denzel Washington, Alec McCowen, Kevin McNally og Zakes Mokae.

Kontaktperson Programinformasjon: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no