Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. september 2001 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Tøffere FBI

Håkon Haugsbø, Elin Ruhlin Gjuvsland, Elisabet Grøndahl, Snorre Tønset og Ole Hedemann leder
Håkon Haugsbø, Elin Ruhlin Gjuvsland, Elisabet Grøndahl, Snorre Tønset og Ole Hedemann leder "Forbrukerinspektørene" (NRK-foto: Ole Kaland)
Forbrukermagasinet åpner sterkt denne høsten med ny inspektør og nye tiltak for å kjempe for forbrukernes rettigheter. Elisabet Grøndahl er den nye programlederen, og er sammen med resten av staben klar for å bli tøffere, frekkere og mer pågående mot dem som fortjener det.

Elisabet Grøndahl har tidligere jobbet som reporter i Dagsrevyen i seks år og kommer nå rett fra stillingen som redaksjonssjef for NRKs samfunnsavdeling. Hun synes det er fint å være tilbake som journalist.

- Det er veldig inspirerende å være en del av et så sterkt og engasjert team. Vi er som et drivhus som lærer av hverandre hele tiden, sier Elisabet Grøndahl om staben som ellers består av kjente ansikter som Elin Ruhlin Gjuvsland, Snorre Tønset, Håkon Haugsbø og Ole Hedemann.

- Forbrukerjournalistikk kan lett handle om å komme dit, men ikke lenger. I ”Forbruker-inspektørene” er det ikke bare et ønske, men også en realitet at vi faktisk kommer videre, sier Grøndahl og presiserer at det gjelder å bruke de kanaler og muligheter som fins for å skape en utvikling.

- Vi er opptatt av å samarbeide med andre redaksjoner her i NRK slik at vi får satt sakene våre på dagsorden. ”Forbrukerinspektørene” har for eksempel et godt samarbeid med Dagsrevyen, og mye av vårt stoff har blitt aktualisert i nyhetsbildet, forteller hun.

Velg og vrak
Et nytt fast element i sendingene denne høsten blir ”Velg og vrak”, der inspektørene skal orientere seg i vrimmelen av tilbud og produkter, hvor det dyreste ikke alltid er det beste. Dette er det ikke nødvendigvis fagfolk som skal fortelle oss. Snarere blir det trukket inn mennesker som har gode erfaringer med et bestemt produkt, og som kan gi en profesjonell vurdering.

Ellers fortsetter bøllekurset for fullt. Hvem har skylden når du blir lurt, og hva kan du gjøre? Mer makt til forbrukerne blir et opplagt slagord for ”Forbrukerinspektørene” også denne sesongen.

Første program
Husbyggingen ble et mareritt for en trebarnsfamilie på Lørenskog. Huset ble nemlig så dårlig at store deler av det må rives og bygges på nytt. Nå vil ferdighusfirmaet at den samme snekkeren som gjorde alle feilene på det første forsøket, skal bygge det opp igjen. Men familien vil ha en ny. Dermed er krangelen i gang. Forbrukerinspektør Snorre Tønset var med på møte mellom husleverandøren og de uheldige husbyggerne.

Hva gjør du for å unngå å komme i den samme situasjon når du bruker håndverkere?

Gammelt brød og hamburgere
Hvor gammelt tror du egentlig det butikkbakte brødet er? Den nye inspektøren Elisabet Grøndahl har undersøkt akkurat det, og svaret vil nok overraske deg.

Vi har også fått med oss Ingrid Espelid Hovig, som gir deg nyttige tips om hvordan du får det gamle brødet i skuffen til å smake like godt som det "nybakte", rykende varme fra butikken.

Og det er ikke bare Ole Hedemann som er lei av at hamburgeren på reklamen ser så ufattelig mye lekrere og mer velsmakende ut enn den du får i hånden. Nederst på plakaten skriver noen gatekjøkken at: "Vi gjør oppmerksom på at bildet kan avvike noe fra varen..." Hvorfor er det aldri den riktige veien det fraviker - at hamburgeren ser bedre ut i virkeligheten? Sånt blir det bøllekurs av.


Egenprodusert forbrukerprogram
Programledere: Elisabet Grøndahl, Elin Ruhlin Gjuvsland, Snorre Tønset. Håkon Haugsbø og Ole Hedemann
Prosjektleder: Tove Austad
Pressekontakt: Elisabeth Burø, 23049841

Bilde
Håkon Haugsbø, Elin Ruhlin Gjuvsland, Elisabet Grøndahl, Snorre Tønset og Ole Hedemann leder ”Forbrukerinspektørene” (NRK-foto: Ole Kaland)


LENKER
  • Forbrukerinspektørene