Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. desember 2007 kl 23.10 Hitler: Ondskap i vekst

Hitler og hans imperium

Robert Carlyle spiller Adolf Hitler i denne todelte miniserien. (Foto: Alliance Atlantis)
Robert Carlyle spiller Adolf Hitler i denne todelte miniserien. (Foto: Alliance Atlantis)
Denne amerikanske dramaproduksjonen gir et detaljert bilde av Der Führers utvikling, helt fra han var liten gutt til han i 1934 tar over makten i Tyskland 45 år gammel.

I løpet av oppveksten utviklet Adolf Hitler seg til å bli en sint ung mann med mange syke tanker. Og i voksen alder kjempet han, med et ekstremt ego, for å legge hele verden for sine føtter.

Første episode
Adolf Hitler ble født 20. april 1889 i Linz i Østerrike. Allerede som 10-åring kan man se antisosial adferd hos gutten. Han er uten venner, uten empati og svært destruktiv til alt og alle rundt seg. Bare hans mor, Klara (Stockard Channing), synes han er en normal, men ikke engang hun klarer å trenge gjennom hans følelsesløse skall.

Hitler er likevel en kunstnerisk sjel, og hans verden faller sammen da han ikke kommer inn på Kunstakademiet i Wien. Bitter og arbeidsløs verver Hitler (Simon Carlyle) seg til det tyske militæret. Han er overbevist om at jødene har skylden for alt som er galt i Tyskland.

Nazistene
I 1919 kom han i kontakt med det tyske arbeiderpartiet som året etter fikk navnet Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter-Partei. Samme år forlater Hitler hæren for alltid til fordel for politikken, og han tar full kontroll over partiet i 1921. Da er han 32 år.

Populær
Hitler er populær blant folket, og blir innlemmet i det tyske aristokrati. Han skjønner fort at det er viktig å skaffe seg innpass hos de ressurssterke, og oppretter kontakter med flere betydningsfulle mennesker. Han blir derfor ikke overrasket over at Tysklands statsminister Gustav von Kahr (Terence Harvey) tilbyr ham en plass i regjeringen.

Skepsis
Men det finnes likevel mennesker som er skeptiske til Hitler, blant andre journalisten Fritz Gerlich (Matthew Modine) som skriver statsministerens taler. Gerlich skjønner raskt at Hitler er farlig, og advarer von Kahr mot å ta ham inn i regjeringen.

Dermed planlegger Hitler å kuppe regjeringen. I 1923 slår han til, men mislykkes og havner i fengsle.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt amerikansk dramaserie (2003)
Produsert av: Alliance Atlantis
I rollene: Robert Carlyle, Stockard Channing, Julianna Margulies, Matthew Modine, Live Schreiber, Peter Stormare, Friedrich von Thun og Peter O`Toole.
Prosjektleder: Trine Fossan
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,