Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 9. oktober 2008 kl 20.10 En spansk kunstreise

Middelalderkunst i Madrid

Med sin lillle, røde bil har kunsthistoriker og kunstkritiker Andrew Graham-Dixon kommet til det sentrale Spania. (Foto: BBC)
Med sin lillle, røde bil har kunsthistoriker og kunstkritiker Andrew Graham-Dixon kommet til det sentrale Spania. (Foto: BBC)
Kunsthistorikeren Adam Graham-Dixon fortsetter reisen fra sør til nord i Spania for å fortelle historien om Europas mest spennende og vitale kunst. I det andre programmet reiser han til den tørrsvidde høysletta rundt Madrid for å studere kunsten på 1500- og 1600-tallet.

I provinsene rundt Madrid blomstret mange av verdens største kunstnere opp mot et bakteppe av imperialisme og glødende katolisisme. I Toledo studeres El Grecos mystikk, og i Guadalupe kommer Zurbarans munkeportretter fram i lyset. Vi får også se Velzsquez’ storhet i Madrid.

Kunstens gullalder
Tiden fra El Grecos mystiske verden til Velazqez’ milde vesen var så spesiell at den ble kalt den gylne tidsalder, men bak overflaten banket et mørkt og vilt hjerte.

Graham-Dixon ønsker å finne ut hvordan den voldsomme spanske historien kunne produsere noen av de vakreste kunstverk verden noen gang har sett.

Om serien
Spania er landet hvor kunsten og religionen fra øst og vest møttes, og hvor europeisk kultur og sivilisasjon grodde fram. Kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon forteller den spennende historien fra maurernes invasjon i 711 til dagens moderne kunst.

Med sin lille røde bil reiser Andrew Graham-Dixon på ukjente veier fra Gibraltar i sør til Baskerland i nord. Turen går gjennom spennende historie og fantastiske kunstkatter, fra det arabiske Spania gjennom gullalderen til El Greco og Velazquez til moderne kunstverk av Picasso og Dali i nord.


Den spanske kunstreisen
Originaltittel: The Art of Spain: The Dark Heart
Britisk dokumentar i tre deler fra BBC (2007)
Kontaktperson: Hilde Ljøen, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no