Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. november 2006 kl 19.55 Faktor: Tre streker

Møte med tre norske tegnere

Tre streker: Siri Dokken, avistegner i Dagsavisen. (Foto: Cecilie Rego)
Tre streker: Siri Dokken, avistegner i Dagsavisen. (Foto: Cecilie Rego)
En film om tre norske tegnere gir oss et fascinerende innblikk i den magien som oppstår i møte mellom tegner, penn og det blanke ark. I Faktor blir vi kjent med Siri Dokken, Karine Haaland og Lene Ask.

Siri Dokken jobber i Dagsavisen og er en av Norges fremste avistegnere. Hver dag, 5 dager i uken kommenterer hun dagens nyhetsbilde med en tegning. Dette har hun gjort i snart 11 år.

Leverer hver dag
"Du skal på en måte klare å være poengtert, og du skal helst tegne godt. Og du skal ikke minst levere. Det er som å skrive stil hver dag", sier Siri. Vi følger henne gjennom en vanlig arbeidsdag, - fra hun får oppdraget utdelt på morgenmøtet – til tegningen skal være levert før klokka åtte samme kveld.

Siri forteller at det tradisjonelt har vært sånn at avistegning kan gå lenger enn tekst. "Det hender jo at journalister sukker og sier: Åh, det der kunne jeg aldri ha skrevet, - men du kan tegne det. Det ligger i mediet at dette er en fleip, det presenterer seg ikke som sannhet", sier Siri. "Og det er kanskje mye av tegningens styrke, at du presenterer tegningen som en "gag". Men så kan det være en" gag" som er veldig potent, og som har veldig mye innhold, og som kanskje til og med da kan ha makt til å påvirke eller makt til å forandre".

Humor av hverdagsøyeblikk
Karine Haaland har 10-årsjubileum som tegneserietegner i år. Hun er kjent for sin gode observasjonsevne, og hun lager humor ut av hverdagsøyeblikk som alle kjenner seg igjen i.
I Karines nådeløse striper er det ingen som skånes, og det er egentlig fordommene til folk hun skildrer.

"Folk som tror at jeg er ondskapsfull, har misforstått", sier hun. "Det er mer det at jeg er glad i mennesker. Jeg er nysgjerrig på folk jeg ikke kjenner. Jeg vil at vanlige mennesker også skal være synlige i avisen, og det er disse vanlig menneskene mine striper handler om. Jeg synes ikke at jeg er spesielt drøy i mine striper. Jeg skriver sånne ting som folk faktisk sier til hverandre. Ting som folk faktisk er opptatt av. Og det er ikke noe drøyt i det."

Fra fotografi til tegning
Lene Ask er kunstfotografen som oppdaget at fotografiet ikke strakk til som fortellergrep da hun skulle fortelle sin personlige historie. I stedet valgt hun å tegne. I høst gir hun ut boken "Hitler, Jesus og farfar" som tar utgangspunkt i hennes egen oppvekst. Lene har vokst opp i et pietistisk bedehusmiljø på Vestlandet. Gjennom en tegnet historie følger vi jakten på hennes ukjente, tyske farfar, som var soldat i Norge under krigen. Men boken handler ikke bare om å finne farfaren, den handler også om å finne seg selv.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlig: Cecilie Rego
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no

LENKER
  • Hjemmeside