Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. desember 2008 kl 23.15 Bleak House

Sannhetens time

Lady Dedlock (Gillian Anderson) har viktige opplysninger til Esther (Anna Maxwell Martin). (Foto: BBC)
Lady Dedlock (Gillian Anderson) har viktige opplysninger til Esther (Anna Maxwell Martin). (Foto: BBC)
Lady Dedlock, Esther og Tulkinghorn får i kveld svar på flere av spørsmålene de har lurt på i lang, lang tid. Og ungjenta Esther tar et avgjørende valg.

Tulkinghorn har festet sitt jerngrep rundt sersjanten George og presser ham for opplysninger om kaptein Hawdon. Også Guppy, advokatsekretæren hos Kenge and Carboys, aner at han er på sporet av noe viktig når Krook viser ham brevene til Nemo. Han går like til Lady Dedlock som innstendig ber ham om å hente brevene hjem til henne.

Samtidig oppdager Esther og Charley at Jo er alvorlig syk. De tar ham med hjem til Bleak House, til Skimpoles store forargelse. Men, midt på natten forsvinner Jo fra det store huset...Dagen etter forverrer situasjonen seg når Esther oppdager at hun har fått kopper. Utbruddet er såpass alvorlig at hun en stund svever mellom liv og død. Siden tar hun et viktig valg.

På bedringens vei reiser Esther, Ada, Charley og Jarndyce på nok en tur til Boythorn. Og nok en gang støter de på Lady Dedlock. Lady Dedlock ber om en samtale med Esther på tomannshånd. Og endelig kommer en sannhet for dagen som den unge jenta ikke hadde våget å håpe på.

Om serien
BBC-serien er laget etter en roman av Charles Dickens. En tvist om forvaltningen av en stiftelse trekker ut i generasjoner og involverer en rekke fargerike personer. Tvisten byr også på sitrende spenning kombinert med flere intrikate kjærlighetshistorier.

Selve historien utspiller seg i det viktorianske London og på Bleak House, et stykke utenfor hovedstaden. Vi møter den kjølig vakre Lady Dedlock, som bærer på en mørk hemmelighet, og den nådeløse advokaten Tulkinghorn, som vil gjøre alt for å avsløre den.

Vi møter også den omsorgsfulle patriarken John Jarndyce, verge for tre unge mennesker og med en komplisert fortid. Hver på sin måte er de alle innblandet i den famøse rettsaken Jarndyce og Jarndyce. Det er de ikke alene om.
For sakens kjerne er nemlig at flere kan bli ufattelig rike om det noen gang blir fattet en avgjørelse...

Med "Bleak House" ønsket Charles Dickens å latterliggjøre Storbritannias "meningsløse juridiske system", belyst gjennom den fiktive saken Jarndyce og Jarndyce fra 1852.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramaserie (2005)
Originaltittel: Bleak House
Produsert av: BBC
Med: Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, Gillian Anderson, Patrick Kennedy, Carey Mulligan, Nathaniel Parker, Timothy West, Charles Dance, Johnny Vegas m. fl.
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf. 23 04 96 23

Les mer: http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/


LENKER
  • http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/