Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. februar 2003 kl 19.30 Forbrukerinspektørene: spesial

Er mobilstråling farlig?

Håkon Haugsbø har besøkt en norsk skole som tar mobilstråling på alvor. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Håkon Haugsbø har besøkt en norsk skole som tar mobilstråling på alvor. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Strålevernsmyndighetene i Norge, Sverige og mange andre land ber forbrukerne om å ikke bekymre seg for helsefare ved stråling fra mobiltelefoner og sendere. Likevel kommer det stadig ny forskning som viser at strålingen påvirker cellene i hjernen vår.

De norske strålevernsmyndighetene mener at ingen av disse undersøkelsene kan bevise en sammenheng mellom mobilstråling og kreft. Det tar mellom fem og ti år å utvikle kreft, og forbrukerinspektør Håkon Haugsbø vil vite om flere kreftpasienter er de bevisene vi venter på.

I noen land, som Italia, har myndighetene valgt en annen strategi. De mener det er viktig å advare dersom mobilstrålene faktisk er skadelige for helsen. Dette har ført til at italienerne har et helt annet forhold til mobiltelefonen enn oss nordboere. Mange er overbevist om at den er farlig, og skrur den av så ofte de kan. Italienerne bruker også handsfree i langt større grad enn nordmenn. I tillegg har de en høy bevissthet rundt mobilsendere, og tar plasseringen av slike sendere svært alvorlig. Her i landet er det få som vet hvor slike sendere i det hele tatt befinner seg.

Forbrukerinspektør Håkon Haugsbø har vært på en norsk skole der de i flere år har forsøkt å bli kvitt en mobilsender, noe som viser seg å være alt annet enn enkelt.


Egenprodusert magasin fra Faktaavdelingen
Programledere: Elisabet Grøndahl, Elin Ruhlin Gjuvsland, Snorre Tønset, Håkon Haugsbø og Kari Asheim
Prosjektleder: Tove Austad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96 eirin.grytbakk@nrk.no