Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. april 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Ikke undervurder fisk!

Gry Molvær og redaksjonen gransker fiskens intelligens i kveld (foto: Cathrine Dillner Hagen)
Gry Molvær og redaksjonen gransker fiskens intelligens i kveld (foto: Cathrine Dillner Hagen)
Det sies at fisken har bare 3 sekunders hukommelse, men forsøk viser at den tvert imot husker påfallende godt. Hvor smart er den egentlig? Det er Schrödingers katt nysgjerrig på i kveld...

Det er stor forskjell på fisk, ikke bare på fiskerasene men også mellom hvert enkelt individ. Forskere ved universitetet i Edinburgh har gjort et forsøk med 48 fisk og en svært vanskelig labyrint. Bare en tredel klarte å komme seg halvveis gjennom labyrinten. Resten kom seg ikke ut i det hele tatt.

I forsøket var det imidlertid én fisk som skilte seg ut: Den klarte hele labyrinten, og viste seg å være den klart smarteste av hele flokken.

Fisk som har lært seg en komplisert labyrint, vil huske denne akkurat like godt selv om de blir holdt borte fra labyrinten i nesten ett år. Og det er ekstra imponerende når fisken selv ikke lever lenger enn ca tre år.

I tillegg klarer fisken å kombinere sted og tid: Den husker både hvor og når maten kommer. Denne kombinasjonen tyder på en velfungerende hjerne, i følge forskerne.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet samler over 600 000 seere hver torsdag. Programleder Gry Molvær og redaksjonen har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760