Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. juli 2007 kl 20.10 Profil: Daniel Barenboims fredsorkester

"I musikken er vi alle like"

Musikeren Daniel Barenboim leder et orkester bestående av unge arabiske og jødiske musikere (Foto: EuroArts)
Musikeren Daniel Barenboim leder et orkester bestående av unge arabiske og jødiske musikere (Foto: EuroArts)
Det mener den verdensberømte og fredselskende musikeren Daniel Barenboim. Dokumentaren forteller historien til det enestående prosjektet Barenboim står bak, nemlig å samle et orkester bestående av unge arabere og jøder. I orkestret sitter de side ved side, spiller store klassiske verk og utvikler vennskap.

Vi får se at fordommer blir overvunnet under prøvene, konserten og de avslappede feiringene etterpå. Det viser seg også at uansett hvilke problemer som måtte dukke opp, så klarer mennesker med forskjellig syn å finne en felles plattform gjennom musikken.

Filmen forteller orkestrets historie helt fra starten i 1999. Vi får se opptak fra alle workshop’ene i Weimar i Tyskland og Sevilla i Spania. Med i dokumentaren er også orkestrets medskaper Edward Said. Den anerkjente litteraturkritikeren, akademikeren og forkjemperen for en egen palestinsk stat døde i 2003. For Said var orkestret "en av de viktigste tingene jeg har gjort i mitt liv".

Daniel Barenboim mener at orkestret bare har sin berettigelse hvis det kan opptre i musikernes hjemland. Den første konserten i et arabisk land fant sted i Rabat. Andre konserter har foregått i Ramallah. I løpet av et fem dager langt besøk i Midtøsten i 2004 mottok Barenboim Israels prestisjefylte Wolf Prize in Music. Seremonien i Knesset ble for øvrig oppfattet som politisk kontroversiell.

Vi får også se høydepunkter fra Europa-turneen i 2004, i Geneve. For Daniel Barenboim er Fredsorkestret en metafor på hva som kan være mulig i Midtøsten.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Tysk dokumentar (2005)
Originaltittel: "Knowledge is the Beginning – The West-Eastern Divan Orchestra"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no