Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. juli 2004 kl 20.25 Faktor: Søstrene

Som søstre på tvers av grenser

Ujwala Manoj Deokars reiser til Norge for å møte Siv. (Foto: Moment TV AS)
Ujwala Manoj Deokars reiser til Norge for å møte Siv. (Foto: Moment TV AS)
Siv Reshma Roen (18) og Ujwala Manoj Deokars (24) kommer fra samme slum i India. Siv ble adoptert til Norge som spedbarn, mens Ujwala har tatt steget ut av fattigdommen med penger Siv har sendt henne hver måned. De to jentene har aldri møtt hverandre, men føler seg likevel som søstre. I fjor sommer reiste Ujwala helt til Ål i Hallingdal for å takke Siv.

Da Siv Reshmas norske foreldre tok henne med til Ål i Hallingdal, ville de at hun fortsatt skulle beholde kontakten med hjemlandet sitt. Derfor ga de henne et fadderbarn fra den samme slummen hun selv var født i. De to jentene ble snart svært knyttet til hverandre.

- Jeg tror det var meningen med livet, sier Siv Reshma. – At jeg skulle bli adoptert hit til Ål i Hallingdal, og hjelpe henne herfra. Vi har knyttet veldig sterke bånd. Hun er søsteren min på en måte, selv om jeg aldri har møtt henne.

Sterkt møte
Takket være pengene fra Siv kan Ujwala utdanne seg til lege og hjelpe andre i slummen. – Hver dag i alle disse årene har jeg tenkt på Siv Reshma i Norge, og alt hun har gjort for meg. Jeg vil møte denne jenta, søsteren min, for å takke henne, sier Ujwala.

I fjor sommer reiste hun helt fra India til gården i Hallingdal der Siv er odelsjente, for å takke henne. Det blir et overveldende og sterkt møte for de to jentene, som betyr svært mye for hverandre. Mens Ujwala er Siv Reshmas eneste holdepunkt til sin opprinnelse i India, har Siv Reshma gitt Ujwala støtte til et verdig og betydningsfullt liv.

Programmet er sendt tidligere.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar
Produsert for NRK Faktor av Moment TV AS
Regi, klipp, foto: Mona Friis Bertheussen og Kaare Skard
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside