Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. april 2008 kl 20.25 - Jeg ville anlegge bart for å bli hørt

Klar for nye kamper – Berit Ås 80 år

Berit Ås fyller 80 – her ved portrettet hun fikk til sin sin 60-årsdag. (Foto: Kirsten Bråthen, NRK)
Berit Ås fyller 80 – her ved portrettet hun fikk til sin sin 60-årsdag. (Foto: Kirsten Bråthen, NRK)
Professor emerita Berit Ås står ved 80-årsmerket (10. april). I et jubileumsportrett synger hun ut om "de grupper som i hundre år og tusen år har hatt lovmessig, religiøs og kulturell overlegenhet". Kampen for at kvinner skal ta igjen og få samme rettigheter som menn, opptar henne stadig. "Sånne kulturelle forandringer tar hundre år," sier hun i programmet.

Den unge sosialpsykologen Berit Ås tok i bruk det hun hadde lært for å fremme saker hun brant for, gjennom politikken, forskningen og kvinnenettverkene. Kultur og humor var redskapene. Hun var Norges første norske kvinne som ble valgt til partileder (for Demokratiske Sosialister i 1973; for SV fra 1975).

På barrikaden
Berit Ås oppfant og mimet "de fem hersketeknikker" som ga kvinner aha-opplevelser og "magiske øyeblikk". Og hun er stadig klar for nye kamper. Dette kan leserne av Ny tid følge med på, for Berit Ås kan være en av de nye spaltistene i ukeavisen. Den 13. april feires hun med en matiné og hun holder forelesning i Gamle Logen i Oslo om "Kvinner som har tenkt".

Egenproduksjon fra Faktaavdelingen NRK
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no