Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 29. april 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Hans Christian Medlien (foto: NRK / Haakon Dirk blaauw).
Hans Christian Medlien (foto: NRK / Haakon Dirk blaauw).
Den kreative fantasiministeren

- Selv om jeg er opptatt av handlekraft, kan det iblant være vanskelig for å meg å skille mellom fakta og fiksjon. Min virksomhet er å sammenlikne med en tilstand, komme på ting, fange opp idèer og tanker og å realisere disse. Heldigvis har jeg også lært meg til å kunne sortere ut de mest tullete tanker og idèer.

Søndagens Sølvsupergjest bor på Næroset i Ringsaker kommune på Hedmark, der han er født for 51 år siden. Hans Christian Medlien er trolig den eneste nordmann som smykker seg med tittelen fantasiminister- en tittel med referanse til den selvoppnevnte regjeringen i fristaten Lucky Næroset!

En liten bygd som Kjell Magne Bondevik også refererte til i sin siste nyttårstale som statsminister. Grunnen var den spesielle optimismen som nærosingene hadde utvist med det formål å snu en negativ trend til det positive.

Ville legge ned barneskolen

Mot slutten av 1990-årene truet nemlig lokalpolitikerne i Ringsaker med at barneskolen i Næroset måtte legges ned. Kommunen hadde da vokst til 32 000 innbyggere og spørsmålet om en mer rasjonell skolestruktur dukket opp.

- Mange var enige i at dette kanskje kunne være nødvendig bare det ikke rammet skolen "vår", sier Medlien. Med et nedleggingsvedtak kunne jo også grenda og det lille bygdesamfunnet dø ut.

- Vi valgte da å gjøre noe annet enn bare å sutre og å klage. Vi etablerte en egen fristat, laget en visjon om at vi skulle bli 1234 lys i Næroset, lys i betydning livskraftig mennesker. Dette er nå 7 år siden. Riktignok er vi ikke blitt 1234 innbyggere i Næroset ennå, men gi meg ett år til, så ....! Med alt det spennende og positive som har skjedd her, vil det være politisk umulig å snu dette nå!

Fire kronverdier

Hans Christian Medlien (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Hans Christian Medlien (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Humor, fantasi, galskap og mot er de fire kronverdiene som i dag styrer dette spesielle lokalsamfunnet i Ringsaker Kommune. I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, utdyper Medlien dette videre:
- Det er lov å tenke tullete tanker tidlig , å starte med noe som synes en tullete tanke, leke seg frem samtidig som man har en rimelig fornuftig visjon om hva dette kan bli til, sier Medlien som før han ble fantasiminister, fungerte som energiminister med hovedoppgave å få dra ting i gang.

- Jeg tror at frie tanker kan gi mer flukt og flere innganger enn ved kun å tenke kreativt. Å tenke kreativt, betyr også å tenke mot løsninger, sier mannen som har forfattet "fantasiens manifest" som for øvrig er slått opp på en bauta utenfor bygningen med navnet "De utenkte tankers tårn".

- I den utøves det høyttenking, vi befinner oss nemlig 10 meter over bakken, sier Hans Chr. Medlien!

Sølvsuper NRK P1 Søndag 29. april 2007 kl. 07.03.

Hans Christian Medlien er gjest hos Haakon Dirk Blaauw