Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. februar 2004 kl 21.30 Faktor: Per - europeeren

Møte med en eventyrer

Per Svensson bruker sin erfaring til å hjelpe andre utlendinger som ønsker å slå seg ned i Spania. (Foto: NRK)
Per Svensson bruker sin erfaring til å hjelpe andre utlendinger som ønsker å slå seg ned i Spania. (Foto: NRK)
Pioneren Per Svensson (70) har vært med på det meste i løpet av sine nesten 40 år i Spania. Etter å ha slått seg opp på eiendomssalg i 60- og 70-årene, er han nå generaldirektør i FIPE, en organisasjon som hjelper utlendinger med å kjøpe hus i Spania. "Faktor" har møtt eventyreren som har brukt store deler av Europa som lekeplass.

En februardag på Elverum i 1966 bestemte han seg for å dra til varmere strøk, og forelsket seg i landet han kom til - Spania. Nå hjelper han andre europeere som oppholder seg i landet. Den overbeviste kommunisten slo seg opp på eiendomssalg i Spania, og tjente store penger i nærmere 14 år. Da hadde han nok kapital til å kunne pensjonere seg – i en alder av 47 år.

Brukte formuen på å hjelpe
Formuen gav ham sjansen til å leve ut sin forkjærlighet for biler, ikke alltid med like stort hell. – Jeg hadde en Van Den Plass med Rolls Royce-motor, og fikk beskjed om at motoren ikke trengte service. Men ingen sa til meg at det måtte skiftes olje av og til, forteller Svensson. Han gikk fort lei av pensjonist-tilværelsen, og engasjerte seg igjen i eiendomsmarkedet i Spania.

Her ble mange lurt til å kjøpe hus uten verken byggetillatelse, strøm, vei eller vann, og Svensson begynte å bruke formuen sin på å hjelpe folk ut av uføret.

Overbevist kommunist
I 2003 deltok Svensson i lokalvalg for partiet "Partido Popular", som tilsvarer det norske Høyre. – En må støtte de som gjør mest for oss utlendinger, sier den tidligere organisasjonssekretæren i Norges kommunistiske parti, og minner om at han fortsatt har de marxistiske grunnverdiene på plass.

– Det er ingen motsetning mellom det å være kommunist og det å kunne tjene penger. Selv Friedrich Engels ble jo britisk fabrikkeier, sier Svensson. Han ble sendt til Moskva i 50-årene for å få grundig politisk opplæring, og etter noen få ukers intensivkurs i russisk bar det videre til politiske forelesninger. En av vennene han fikk i Russland var Jurij Gagarin, det første mennesket i verdensrommet.

Fortsatt aktiv
I Hamburg har Svensson både kone og en av sønnene sine, mens resten av familien befinner seg i Norge. I Hamburg har han også den enorme boksamlingen sin, som inneholder nærmere 5000 bøker. – Der mine bøker er, er også mitt hjem, sier Svensson. Likevel bor han nå i Altea på Costa Blanca, der arbeidet med interesseorganisasjonen opptar det meste av tiden. I sitt 70. år er han fortsatt svært aktiv, men har begynt å innse at alderen vil innhente han. Derfor har han satt i gang bygging av seniorboliger i sin spanske hjemby Altea – der han selv planlegger å flytte inn.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Henning Skjæret og Tore Brodtkorb
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside